TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Opening Bevrijdingsmuseum Zeeland

De droom van Kees Traas uit Nieuwdorp is werkelijkheid geworden, een Zeeuws Bevrijdingsmuseum, dat voldoet aan de eisen van deze tijd. Het voormalige museum Infatuate in de schuur naast het woonhuis van de familie was te klein geworden voor de “verzameling” van Kees Traas. Het verbouwde museum werd op 30 oktober officieel geopend. Vanaf heden staat het bekend als het Bevrijdingsmuseum Zeeland.



In het museum waar de “vergeten Slag om de Schelde” in de provincie Zeeland centraal staat, wordt u meegenomen vanaf het moment van de mobilisatie, de oorlogsjaren 1940-1945, tot aan de uitzending van militairen naar Nederlands-Indië. In de nieuw aangelegde kelder is een filmzaal gerealiseerd, er is een aanbouw aan de bestaande schuur gemaakt, de benodigde klimaatbeheersing is er en het museum is ook toegankelijk voor mindervaliden gemaakt door de aanleg van een lift en een rolstoelvriendelijke toiletruimte. Verder is er nu een balie, annex winkeltje, te vinden voor de verkoop van onder meer souvenirs en boeken. Een ruimte om te zitten en om een consumptie te gebruiken maakt het geheel compleet.



De opening van het Bevrijdingsmuseum Zeeland werd verricht door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet. Dat gebeurde symbolisch met een sleutel die tijdens de voorafgaande historische tocht met militaire voertuigen, vanaf Bergen op Zoom naar het museum, telkens door kinderen overgedragen was aan kinderen in de volgende plaats op de route. Aanwezig waren onder meer ambassadeurs en oorlogsveteranen uit Canada en Groot-Brittannië. Volgens de organisatie waren er in totaal zeker 800 genodigden.



Op het voorplein stonden de historische voertuigen van “Keep them Rolling” opgesteld voor bezichtiging. Tijdens de diverse toespraken waren er enkele fly-overs, wat een indruk gaf hoe het in de oorlogsjaren moet zijn geweest aan lawaai van kanongebulder en het geluid van vliegtuigmotoren. Tussen de toespraken door was er een muzikaal intermezzo door de Star Sisters, dat dit een aangename verrassing was bleek wel uit het applaus dat ze kregen na afloop van hun optreden. Na de opening van het museum was er een receptie en in groepen van maximaal 60 personen kon men het museum gaan bezichtigen.

Mia van den Berg
Alle foto's: © Mia van den Berg & STIWOT

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 01-11-2009 21:33:41