TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Bevrijdingsmuseum Zeeland

Het Bevrijdingsmuseum in Zeeland gelegen te Nieuwdorp.

De vroegere naamgeving van het museum Infatuate is na een grondige verbouwing veranderd in de naam "Bevrijdingsmuseum Zeeland". Infatuate was de codenaam die verwijst naar ťťn van de landingsoperaties op Walcheren.

Het museum richt zich op de slag om de Sloedam in het bijzonder, en de "Slag om de Schelde" in het algemeen. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de rol van de Zeeuwse oorlogsvrijwilligers, die in de periode 1945-1948 naar Nederlands-IndiŽ zijn gezonden.

Thematisch worden de verschillende periodes van de Tweede Wereldoorlog tentoongesteld. Zowel Duitse als geallieerde stukken zijn ruimschoots aanwezig. Dit maakt de het museum aantrekkelijk voor een breed publiek, waarbij zeker de aandacht die het museum vanuit Duitsland krijgt, bijzonder en belangrijk is. In 30 jaar is de collectie van het Bevrijdingsmuseum Zeeland opgebouwd. Een groot deel van deze collectie is afkomstig van ouderen die in de loop van de tijd zijn verhuisd en tijdens de opruiming van zolders en schuren werden geconfronteerd met spullen uit de Tweede Wereldoorlog.

Een ander deel van de collectie is geschonken door oorlogsveteranen en/of nabestaanden die na een bezoek aan het museum onder de indruk kwamen van de collectie en hieraan een bijdrage wilden leveren. Een schenking aan het museum is dan snel bedacht.

Op 25 Oktober 2019 is het geheel vernieuwde museum geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bevrijdingsmuseum Zeeland / Mia van den Berg
  • Foto's: Arjan Vrieze

Gerelateerde boeken

'We leven nog'
de bevrijding van nederland 1944-1945
Na de bevrijding
Den Haag in de Tweede Wereldoorlog
De bevrijding van Amsterdam
Kanon na 5.000 uurtjes poetsen weer zo goed als nieuw (video)

apr2017

Kanon na 5.000 uurtjes poetsen weer zo goed als nieuw (video)

NIEUWDORP - Na 5.000 uur sleutelen, puzzelen en poetsen presenteert het Bevrijdingsmuseum de nieuwste aanwinst: het kanon van een Duits marineschip, dat ruim zeventig jaar in het water van het Veerse Meer heeft gelegen.

Lees meer

Duitse bunker heeft nieuwe plek in Nieuwdorp

apr2017

Duitse bunker heeft nieuwe plek in Nieuwdorp

NIEUWDORP - In het park van het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp is de Duitse bunker geplaatst die onlangs in Vlissingen werd gevonden.

Lees meer