TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!
Landing bij Westkapelle, Operatie Infatuate II
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 29 oktober 2020

Landing bij Westkapelle, Operatie Infatuate II

In oktober en november 1944 vonden een aantal operaties plaats ten bate van het vrijmaken van de Scheldemonding en daarmee de toegang tot de door de Geallieerden veroverde havenstad Antwerpen. Eén van de operaties hierbij, Operatie Infatuate, vormde het sluitstuk van deze fase in de strijd. Infatuate had tot doel de bevrijding van het eiland Walcheren. Naast een landoperatie via Zuid-Beveland en de Sloedam, werd door middel van Operatie Infatuate I en Operatie Infatuate II, een amfibische landing ondernomen bij respectievelijk Vlissingen en Westkapelle. Aan de amfibische landing bij Westkapelle, Operatie Infatuate II nam een vloot van maar liefst 123 schepen deel.

Slag om de Schelde
  • Artikel door Arie Netten
  • Geplaatst op 28 maart 2003

Slag om de Schelde

De ontwikkelingen aan het westelijk front sinds de geallieerde troepen eind augustus 1944 de Seine overstaken, had de positie van Antwerpen steeds belangrijker gemaakt. Generaal Dwight D. Eisenhower, de Amerikaanse commandant van alle geallieerde legers in West-Europa, had al in een vroeg stadium ingezien dat toekomstige operaties, diep in Duitsland, alleen mogelijk waren als de bevoorrading kon plaatsvinden via een grote haven dichtbij het front. In augustus 1944 beschikten de geallieerden daarover niet. De opmars die volgde vanaf de Seine moest voorzien in deze behoefte en één van de primaire doelen van de geallieerden was: de verovering van Antwerpen.

Inundatie van Walcheren, oktober 1944
  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 20 oktober 2020

Inundatie van Walcheren, oktober 1944

Ten behoeve van Operatie Infatuate, de bevrijding van Walcheren, werden in oktober 1944 de dijken van Walcheren op vier plaatsen met luchtbombardementen doorbroken. Het doel hiervan was het hinderen van de Duitse verdediging en het onbruikbaar maken van een aanzienlijk deel van de Duitse versterkingen op Walcheren.

Grid Lijst Kaart

Gerelateerde personen

Cramer, Hans* 6 augustus 1920
† 16 mei 1971

Linzel, Jan* 18 augustus 1918
† 6 februari 2009

meer
Steen, van der, Hendrik Willem* 20 juni 1911
† 1 september 2009