TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kapitän zur See Erik Bonte en de slag om Narvik

Als je een stapel Duitse kranten en krantenknipsels krijgt is het altijd interessant om te kijken wat er tussen zit. Mij viel deze knipsel meteen op. Een overlijdensadvertentie voor een Duitse kapitein-ter-zee, geplaatst door twee van zijn vrienden. Na wat zoeken op deze website kwam ik er al snel achter dat het Friedrich Bonte betrof, die op 10 april 1940 bij Narvik sneuvelde.



Vrij vertaald: "In de strijd voor de vrijheid van Duitsland, voor de Führer en het volk, viel onze vriend, de kapitein-ter-zee en commodore Erik Bonte, nadat hij met succes de moeilijkste taken had uitgevoerd aan het hoofd van zijn door de strijd beproefde, dappere torpedobootjagers. Hij stond dicht bij ons en onze families. Samen met velen die hem kenden als vriend, leider en kameraad, gedenken wij trots en verdrietig deze ideale man en soldaat."

Friedrich (Erik) Bonte werd geboren op 19 oktober 1896 in Potsdam en ging op 18-jarige leeftijd bij de Duitse Marine. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog had hij de rang van Kapitän zur See bereikt en voerde hij het bevel over een aantal torpedobootjagers. Tijdens Unternehmen Weserübung, de Duitse inval in Denemarken en Noorwegen, voerde Bonte het commando over Kriegsschiffgruppe 1. Deze eenheid vervoerde de Duitse troepen die Narvik moesten innemen. Bonte voerde zijn vlag op de torpedobootjager Z21 Wilhelm Heidkamp.

Op 9 april 1940 wist de Z21 het Noorse kustverdedigingsschip Eidsvoid tot zinken te brengen. Daarna landde het haar troepen in de haven van Narvik. De volgende ochtend lag de torpedobootjager nog in de haven van Narvik waar het werd aangevallen door het Britse 2nd Destroyer Flotilla onder bevel van Captain Bernard Warburton-Lee. HMS Hardy wist een salvo torpedo's af te vuren waarmee de Z21 geraakt werd. Een ontploffing volgde waardoor 81 Duitsers sneuvelden, waaronder Kapitän zur See Bonte.

Vijf andere Duitse torpedobootjagers vielen vervolgens het Britse flottielje aan waarbij de HMS Hardy in haar brug geraakt werd. Captain Warburton-Lee raakte hierbij dodelijk gewond. Hij zou later op de dag sterven en postuum het Victoria Cross ontvangen.

De overlijdensadvertentie voor Bonte werd geplaatst door Kapitän zur See Bruno Machens en Kapitän zur See Hellmut Heye. Machens was tijdens de inval in Noorwegen stafofficier bij het Marinestation der Nordsee. Heye was de commandant van de zware kruiser Admiral Hipper, bekend van de confrontatie met HMS Glowworm, maar dat is een verhaal voor een andere keer. Zo zie je dat zelfs een kleine overlijdensadvertentie een heel oorlogsverhaal kan vertellen.

Bonte, Friedrich (Kommodore)
* 19 oktober 1896
† 10 april 1940
meer

Machens, Bruno
* 25 juli 1895
† 20 november 1976

Heye, Hellmuth Guido Alexander
* 9 augustus 1895
† 10 november 1970
meer

Warburton-Lee, Bernard Armitage
* 13 september 1895
† 10 april 1940
Vak: IV Rij: B Graf: 9

Gebruikte bron(nen)