Fotoverslag Museum History 44

Rijdend vanuit Maastricht via Luik in de richting van de Ardennen is het voor uw reporter altijd weer een raadsel waar we dit keer Luik uitrijden. Hoe vaak we er ook doorheen rijden, elke keer komen we weer ergens anders uit. Gelukkig leiden alle wegen naar Bastogne. Dit keer echter hoefden we niet veel verder dan La Roche-en-Ardenne, of om precies te zijn, het dorpje Bérisménil. Hier is het Museum History 44 te vinden.

Het museum behandelt naast het Ardennenoffensief en de Belgische collaboratie ook de crash van de B-17 bommenwerper "The Joker". Deze bommenwerper sloeg tegen de berg Les Crestelles te pletter. Vlakbij de crashsite staat een monument ter herinnering. Het museum heeft tal van voorwerpen en verhalen over deze B-17 verzameld. Alvorens het museum in te gaan, is uw reporter eerst doorgereden naar het monument.
Voor sommigen is het monument wat lastig te vinden, je kunt er komen door de parkeerplaats van het museum af te rijden en rechtsaf te slaan (A), wederom rechtsaf richting La Roche-en-Ardenne (de N860) en vervolgens de tweede weg links te nemen. Dit boerenweggetje leidt direct naar het monument. Ga bij het monument rechtsaf om op de daadwerkelijke crashsite uit te komen. Uiteraard weten ze in het museum zelf eventueel ook de route nog aan te geven.

Na het monument zijn we naar het museum gegaan. Het museum staat mede bekend om haar diorama's, die hier ronduit schitterend zijn. Dat is ook de reden dat de eigenaar van dit museum werd gevraagd door zijn collega uit La Roche om de inrichting te verzorgen van zijn nieuwe museum in Bastogne. Over het museum in Bastogne maakten we al eerder een fotoverslag.
Bovenstaande foto's geven een indruk van wat er allemaal te zien is in het museum. Ben je in de buurt van La Roche, of onderweg naar Bastogne, ga dan zeker even kijken. Picknicken op de berg Les Crestelles met uitzicht over het Ourthe-dal is ook zeker aan te raden. Stop dan wel even bij het monument om stil te staan bij de gebeurtenissen uit het verleden.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 11-08-2012 19:18:56