TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag Bastogne Ardennes 44 Museum

Zaterdag 31 maart 2012 zag de opening van een nieuw museum in Bastogne. Reden genoeg om weer eens die kant op te rijden. Het museum, Bastogne Ardennes 44 Museum, ligt in het dorpje Bras (gemeente Bastogne) aan de N84, de weg van Bastogne naar Wiltz. Het museum is een dependance van het Musée de la Bataille des Ardennes in La Roche-en-Ardenne, maar ingericht door de eigenaar van het Museum History 44 in Bérisménil. Hem spraken we ook uitvoerig vandaag.

Het museum is nog niet helemaal af, een deel van de kelder is nog niet helemaal ingericht. De rest van het museum is wel compleet af en dat maakt een bezoek al meer dan waard. Er zijn een aantal unieke voertuigen en zaken te zien. Waaronder een originele Sd.Kfz. 251/10 met 37mm PAK geschut, een Ford GPA amphibious jeep, een Borgward artillerie-traktor en Horch officiersvoertuig. Daarnaast zijn er een aantal originele uniformen en petten aanwezig, sommige waarvan zeer zeldzaam.


Een BMW Model R-61 motorfiets

Veel achtergrondinformatie is helaas nog niet aanwezig. Het museum is echter prima geschikt om heerlijk in rond te dwalen. Er is zo veel te zien, en zo veel meer te zien als je goed oplet. Kleine kinderen die bij soldaten om voedsel bedelen, inclusief teddybeer. Mijnenvelden, gebedskruisjes, hondenhokken. De dioramas zijn ronduit schitterend. Het museum ligt ook nog eens op de route tussen Bastogne en Diekirch. Voor de iets minder tweede-wereldoorlog-geďnteresseerden is er net over de grens in Pommerloch, Luxemburg, nog een enorm winkelcentrum gevestigd.


De Sd.Kfz. 251/10.


Eén van de twee aanwezige Kettenkraftrads.


Een Zündapp KS-750-W motorfiets.


De Horch in een schitterend diorama.


Oog voor detail!

Op de terugweg bezochten we nog even het Mardasson Monument en het nog steeds in verbouwing zijnde Bastogne Historical Center. Het museum zou dit jaar opgeleverd worden maar die kans wordt steeds kleiner. Het gebouw zelf is nog niet af, laat staan dat de inrichting al op orde is.


Brandschade aan het oude deel van het museum.

Op 19 mei j.l. sloeg ook nog eens de bliksem in, in het gebouw, wat door de daaropvolgende brand zeer werd aangetast. Ondanks dat op de borden staat dat het dit jaar nog open zal gaan, lijkt met deze tegenslag dat niet meer haalbaar.


De Memorial Day kransen en bloemen lagen nog mooi bij het Mardasson.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 02-06-2012 21:30:20