TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museumweekend 5 en 6 april 2014 bij het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45

Aalsmeerderbrug – Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 neemt deel aan het 33ste Museumweekend dat op 5 en 6 april wordt gehouden. Het landelijke thema van dit weekend is: Doe een museum. Tijdens het museumweekend worden er gratis rondleidingen gehouden door de vaste tentoonstelling en kinderen kunnen een speurtocht doen. Entree voor het museum is het gehele weekend gratis. Vrijwillige bijdragen zijn echter zeer welkom.

In het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 wordt de geschiedenis verteld over Nederlandse, geallieerde en Duitse vliegtuigen en de bemanningen, die in de Tweede Wereldoorlog in de Randstad zijn neergestort. Delen van vliegtuigen die zijn geborgen door CRASH of de Koninklijke Luchtmacht, zijn in het museum tentoongesteld. Topstuk is het restant van een Nederlandse Fokker DXXI jager die meedeed aan de strijd in de meidagen 1940. Daarnaast is er een complete reconstructie te zien van de Super Marine Spitfire.

In de verzetsafdeling wordt uitgebreid aandacht besteed aan het werk van Haarlemmermeerse verzetsmensen die hulp boden aan Joodse onderduikers, zoals de families Bogaard en Breijer. Nieuw in de permanente expositie is de aangrijpende geschiedenis van mevrouw Adriana Dekker-Kempe die in haar fruitkwekerij aan de Aalsmeerderdijk bij Aalsmeerderbrug vele onderduikers heeft verborgen en die in Ravensbrück is omgebracht.

Verder is er een tentoonstelling over Nederlandse geheim agenten die vanuit Engeland werden gedropt om Nederlandse verzetsorganisaties op te leiden en te ondersteunen.
Een interessante radiokamer met authentieke vliegtuigradio’s en een officieel amateur radiostation geven een beeld van communicatie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gebruikte bron(nen)