TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Fotoverslag herdenking Franse militaire begraafplaats Kapelle op 15 mei 2014

Sinds 1950 worden jaarlijks in Kapelle de Franse gevallenen herdacht die voor onze vrijheid sneuvelden in de periode 1940-1945. Vanaf 2003 wordt dit gedaan op of omstreeks 17 mei, de dag dat de Franse generaal Deslaurens sneuvelde bij de aftocht van zijn troepen van Vlissingen naar Breskens. De herdenking wordt georganiseerd door de gemeente Kapelle, in overleg met de Franse ambassade in Nederland en het Comitť du Souvenir FranÁais. Bij de ceremonie zijn de ambassadeurs van Frankrijk en Marokko aanwezig, vertegenwoordigers van de Nederlandse Strijdkrachten, militaire attachťs van diverse landen, veteranenorganisaties, Franse en Marokkaanse organisaties.


Het inspelen van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.De krans van de Duitse ambassade en de krans van de stichting Atlas Feijenoord Rotterdam.


De veteranen in de Stille Tocht naar de Franse militaire begraafplaats.Vele deelnemers aan de herdenking hebben plaatsgenomen op de tribunes.
Tijdens de toespraken door burgemeester mr. A.B. Stapelkamp van Kapelle, de ambassadeur van Frankrijk dhr. P. Menat en de ambassadeur van Marokko dhr. A. Bellouki staat de erewacht aangetreden. Daarna klinkt de Last Post.


Het leggen van de kransen door de Franse en de Marokkaanse ambassadeur.


Ook een afvaardiging van de Duitse ambassade was aanwezig om een krans te leggen.


Kranslegging door Nederlandse veteranen en Marokkaanse afvaardigingen uit Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam.


Schoolkinderen van het Lycee Vincent van Gogh uit De Haag declameren een Frans gedicht. Vervolgens leggen de schoolkinderen bij elk graf een bloem terwijl de scouting toekijkt.


Het afsluitende defilť langs het monument met links vooraan de afgevaardigde van de Russische ambassade.


Het monument en de kransen na de afsluiting van de herdenking.

Gebruikte bron(nen)