TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenking kindtransporten Kamp Vught

Op 6 en 7 juni 1943 vertrokken uit Kamp Vught twee zogenaamde 'kindertransporten', de kinderen werden uit het kamp weggevoerd om naar een speciaal kinderkamp te verhuizen. Het kinderkamp bestond niet, via Westerbork kwamen de transporten in Sobibor aan. Bijna 1300 kinderen kwamen daar in de gaskamers om. Vandaag vond de herdenking plaats. Kinderen van basisschool De Schalm lazen de namen van de kinderen voor. Er waren toespraken van Job Cohen en opperrabbijn Binyomin Jacobs, Donald de Marcas las enkele gedichten voor. De herdenking sloot af met twee minuten stilte en het leggen van de kransen.




Kinderen lezen de namen voor.

Opperrabbijn Jacobs ging vooral in op het anti-semitisme van vandaag de dag. Hoe het vooral jongeren en kinderen zijn die hem uitschelden. Kinderen in dezelfde leeftijdscategorie als de kinderen op het monument. "Volwassenen beslissen de richting die de kinderen opgaan. Volwassenen van toen beslisten dat mijn kinderen van de Kindertransporten richting gaskamers moesten gaan. En volwassenen van nu moeten kinderen van nu richting geven, de richting van vrijheid en tolerantie."

Job Cohen ging in zijn toespraak in op zijn pasgeboren, eerste, kleinkind. "Hoe indringender wij, onze kinderen, onze kleinkinderen en achterkleinkinderen zich realiseren wat onze ouders, grootouders en overgrootouders hebben meegemaakt, hoe beter wij hun verhalen kunnen vertalen naar het heden, des te groter is de kans dat 'dat nooit meer' werkelijkheid wordt."

Een aantal kinderen van de basisschool lazen van een aantal kindjes hun toekomstdroom voor. Ze hadden in de les onderzoek gedaan naar één van de getransporteerde kinderen en op basis van hun verleden bedacht hoe hun leven ook had kunnen lopen als ze niet waren afgevoerd.





Toespraken van onder andere Job Cohen en opperrabbijn Binyomin Jacobs.






Kransleggingen en twee minuten stilte.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 08-06-2014 17:28:04