TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Rowwen HŤze - De Zwarte Plak

Wachtend op het begin van de Tour de France zit ik wat verder te zappen. Niet heel ver dit keer, van Nederland 1 naar Nederland 2. Hier was, naar later bleek, het programma 'Landinwaarts' aan de gang. In beeld Diewertje Blok en een man die ik vaag herkende, dat bleek Jack Poels te zijn, van Rowwen HŤze.

Wat ik wel herkende was het kruisbeeld op de achtergrond, de weg, het benzinestation. Een kruisbeeld wat als oorlogsmonument staat aangemerkt maar waar ik indertijd niet veel aandacht aan had geschonken. Veel meer dan "Verzetkruis in America" had ik er ook niet bij getikt. Het programma ging over onderduikers, piloten en joden, die in de boerderij erachter geholpen werden. Interesse was al snel gewekt.Bijna twee maanden geleden schreef ik twee stukjes over een compleet ander muziekgenre. Reacties waren soms wat apart, van het bestaan van dit nummer wist ik tot vandaag niet af. Veel is er over de Zwarte Plak niet te vinden. Er staat verderop een groter monument met meer namen. Ook weer een Poels, maar ook de bekendere Pastoor Vullinghs. Vullinghs zat in het verzet en was betrokken bij de pilotenhulp. Hij werd door de Duitsers in 1944 opgepakt en kwam via Kamp Vught en Sachsenhausen in Bergen-Belsen uit, waar hij vlak voor het einde van de oorlog overleed.

Bert Poels schreef na de oorlog een boek over deze geschiedenis. Helaas schijnt hij er het een en ander bij verzonnen te hebben, een jaar later bracht zijn buurman, Mathieu Smedts, ook een boek uit waarin hij kritiek uit op het boek van Poels. Meer informatie over de Zwarte Plak is onder andere te lezen op de website van de plaatselijke Heemkunde Kring. Hoe Jack Poels tot het nummer kwam is te lezen op zijn eigen website.Het zijn die kleine dingen die je aanzetten om net wat verder te zoeken dan dat je normaal doet. Een half jaar geleden voegde we het nietszeggende herdenkingskruis aan de website toe. Nu zijn we weer een stapje verder om informatie te verzamelen over de vele oorlogsmonumenten. Meer informatie hierover, of verhalen over andere monumenten zijn altijd welkom!

Ow, en Majka won de touretappe, maar daar had ik niet veel meer van mee gekregen.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 19-07-2014 17:48:18