The Final Push 2015: Westerbork

    Vandaag was er een ‘Final Push’ bevrijdingsfeest in Westerbork. Er was een herdenking met Franse en Canadese veteranen en nabestaanden, een fly past met historische vliegtuigen, een air display, een demonstratie van de Koninklijke Historische Veldartillerie, een defilé van voertuigen door het dorp begeleid door vijf orkesten, een War en Peace show, een modeshow met kleding uit de bevrijdingsperiode en een bevrijdingsfeestavond met diverse artiesten.

    Voor vandaag was er een oproep om te komen in de kleding van toen. Westerbork is teruggezet naar de bevrijdingsdag van 1945, om enigszins het gevoel te benaderen, wat mensen tijdens de bevrijding voelden.

    Indrukwekkend was de aanval op café hotel Slomp, destijds de commandopost van Böttger, die bij het oude gemeentehuis werd nagebootst. Een hevig gevecht op 8 april 1945, waarbij destijds de korporaals Robert Bonjean, Jean Cognet en René Marché om het leven kwamen.
    Zondag 12 april gaat men het kampement in Westerbork opbreken en zal de tocht verder gaan via Zwiggelte, Assen, Vries en Eelde naar het centrum van Groningen. Onderweg zullen er stops zijn voor herdenkingen en kransleggingen. Groningen zal met een grootse intocht worden aangedaan. Ook is er een tankbattle op de Grote Markt.

    Gebruikte bron(nen)