TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Herdenking Operatie Amherst 2015

Vrijdagmiddag 10 april 2015 vond bij het Amherst monument aan de Vaart Zuidzijde te Assen een herdenking plaats. De 33 Franse SAS-parachutisten, die tijdens Operatie Amherst hun leven gaven voor onze bevrijding werden herdacht, maar ook werd een diepe dank betuigd aan de ruim 700 Franse Amherst parachutisten, die geroemd werden om hun moed en doorzettingsvermogen gedurende de moeilijke omstandigheden van de operatie.

Indrukwekkend was het dodenappel, waarbij Operatie Amherst veteranen de namen oplazen van hun 33 gesneuvelde kameraden, waarna elke naam gevolgd werd door een luid; Mort pour la libertť!Laten wij hun dappere daden nooit vergeten!
Militair attachť van Frankrijk kolonel M. Esquť Benoit

Zaterdag 11 april is de Franse afvaardiging de gehele dag te gast in Westerbork, waar een herdenking, optreden van de Bereden Artillerie, een defilť en een aanval op het oude gemeentehuis zal plaatsvinden.

Zondagmorgen 12 april bezoekt de Franse afvaardiging de Amherst monumenten in Beilen, Orvelte en Huis ter Heide. Om 14:00 uur is er een bijeenkomst in de Gereformeerde kerk in Appelscha. Daarna zal er een plaquette onthuld worden bij de Stokersverlaatbrug in Appelscha.

Maandagmorgen 13 april zal de Franse delegatie vertrekken. Zij bezoeken op de terugweg naar Frankrijk de Franse begraafplaats in Kapelle- Biezelinge in Zeeland, waar een aantal parachutisten begraven zijn, die destijds aan Operatie Amherst deelnamen.

Gebruikte bron(nen)