TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Herdenking slachtoffers Norg 8 april 2015

  Op de plaats waar op 8 april 1945, dus 70 jaar geleden, geweersalvo’s door de bossen klonken, kwamen gisteren nabestaanden en andere betrokkenen samen om de fusillades bij het Drentse Norg te herdenken. Bij de in 1985 opgerichte monumenten in Bonhagen en de Oosterduinen werden toespraken gehouden, die gevolgd werden door 2 minuten stilte en bloemleggingen.

  Bijzonder aan de herdenking was dat bij de herdenking Duitsers uit partnergemeente Sögel aanwezig waren. De burgemeester van Sögel hield een toespraak en scholieren van de SchulamSchloss en het Hümmling Gymnasium legden bloemen en noemden samen met Norger Dr. Nassaucollege leerlingen de namen op van de gefusilleerde verzetsmannen.  Op 8 april 1945 vond ook een geallieerd bombardement op Sögel plaats, waarbij helaas veertien burgerslachtoffers, waaronder 4 kinderen om het leven kwamen. Door P.H. de Jong en J. Stoffels, die door de fusillades in Norg beide hun vader verloren, is het voorstel gedaan voor deze bijzondere gezamenlijke herdenking. Na de plechtigheden in Norg, is een delegatie uit Norg meegegaan naar Sögel om daar deel te nemen aan de herdenking ter ere van de slachtoffers van het bombardement.

  Een bijzondere dag met twee thema’s; herdenken en verzoenen.  Burgemeester Irmgard Welling van het Duitse Sögel, Johan Stoffels (Comité 8 april) en de leerlingen die de namen oplezen.

  Gebruikte bron(nen)