TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlandse oorlogsvliegers leveren belangrijke bijdrage aan D-Day

Het is relatief onbekend dat vele tientallen Nederlanders als piloot, waarnemer, navigator of schutter in de Tweede Wereldoorlog hebben meegeholpen om Europa te bevrijden van het Duitse juk. Vóór, tijdens en na D-Day zijn ze betrokken bij een groot aantal gevechtsacties. Een operatie op 10 juni 1944 blijkt achteraf een van de belangrijkste operaties van de hele oorlog te zijn geweest. Jarenlang werd gedacht dat die dag ‘slechts’ het hoofdkwartier van een Duitse SS-tankdivisie was uitgeschakeld. In werkelijkheid bombardeerden oorlogsvliegers in het Normandische gehucht La Caine de commandopost van de veel belangrijkere Panzergruppe West plat. Een cruciaal moment in de aanloop naar de bevrijding.



Operatie 10 juni 1944
In de avonduren van 10 juni 1944, 4 dagen na D-Day, legt een formatie van vier squadrons, het hoofdkwartier van de Panzergruppe West volledig in de as. In deze formatie vlogen ook zeventien Nederlandse Mitchell-bommenwerpers. Deze zeer succesvolle operatie zorgt ervoor dat het hoofdkwartier wordt teruggetrokken naar Parijs. Daardoor duurt het twee weken voordat de Panzergruppe West weer operationeel is. De geallieerden kunnen zo hun positie in Normandië verstevigen, waardoor van een geplande Duitse tegenaanval niets meer terecht komt. De Nederlander Hans van de Knop is waarnemer op deze vlucht en ziet de bommen inslaan. Als om 21.19 uur de bomluiken van de eerste vliegtuigen openklappen ziet hij een fraai patroon precies op het doel ontstaan. Van blijdschap schreeuwt hij: 'Erop! Erop!', zo schrijft hij in zijn memoires.

Volg de bevrijding online
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) staat tijdens de jubileumjaren 2019 en 2020 uitgebreid stil bij de zwaarbevochten vrijheid van Europa, en Nederland in het bijzonder. Op 6 juni is het 75 jaar geleden dat geallieerde troepen in Normandië voet op Franse bodem zetten: D Day. Na vier zware bezettingsjaren begint de strijd voor een vrij Nederland. Op 75jaarvrij.nl verschijnt elke maand een digitale bevrijdingskrant waarin deze indringende bevrijdingsperiode opnieuw tot leven komt met onder meer podcasts, achtergrondverhalen, minidocumentaires en een interactieve kaartanimatie.

Vrij!
Onder redactie van het NIMH verschijnt een rijkelijk geïllustreerd tijdschrift: Vrij! In In dit ruim 160 pagina’s tellende blad wordt de lezer meegenomen naar de Franse invasiestranden, de luchtlandingen van Market Garden en de Duitse capitulatie in Wageningen. Op basis van dagboeken en archiefmateriaal schetst Vrij! het militaire verhaal van de bevrijding van Nederland. Vrij! ligt vanaf juni in de boekhandel.

Nederlands Instituut voor Militaire Historie
Het NIMH is een gespecialiseerd kennis- en onderzoekscentrum op het gebied van de Nederlandse militaire geschiedenis. Het gaat om de geschiedenis van de Nederlandse strijdkrachten in de periode van de Tachtigjarige Oorlog tot nu. Het NIMH beheert een unieke militair-historische collectie en maakt deze toegankelijk voor een breed publiek. Daarnaast publiceert het instituut wetenschappelijke studies en verzorgt het onderwijs en lezingen.

Gebruikte bron(nen)