TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Sabaton - In Flanders Fields

  In 2010, toen deze website nog Go2War2.nl heette, werden we gewezen op een band; Sabaton. Een Zweedse heavy metal band die nummers schreef over oorlog. De bezoeker vond dat we ook daar recensies over moesten schrijven. Wij dachten er toen wat anders over. Pas vier jaar later, in 2014, schreef ik er een eerste stukje over op een nieuwe website; Wo2Actueel.nl. Een week later gevolgd door een tweede. Ook die website is ondertussen samengevoegd in deze. Nu zes jaar later wordt het tijd voor een nieuw verhaal.

  Sabaton wordt soms nog wel eens afgedaan als een hoop geschreeuw, al lijkt het de laatste jaren toch steeds meer mainstream te worden. Misschien ook wel geholpen doordat de drummer getrouwd is met de in Nederland steeds bekendere Floor Jansen. Vorig jaar kwam hun negende studioalbum uit: The Great War.

  Het album sloot af met een wel heel bijzonder nummer. Zonder gitaren, zonder drum, zelfs zonder de zanger van de band. Het was een ingezongen versie van het beroemde In Flanders Fields gedicht van de Canadese Lieutenant-Colonel John McCrae.

  Drie dagen geleden kwam op het speciale 'Sabaton History'-kanaal op YouTube de achtergrond van het nummer online. Hierin wordt niet alleen ingegaan op het nummer zelf maar ook over de dichters van de Eerste Wereldoorlog. Sabaton zegt er zelf over: "Luisteraars zouden na het horen van het album iets nodig hebben om weer te kalmeren. We wilden het album op een eerbiedige manier afsluiten."

  McCrae schreef het gedicht na het overlijden van een goede vriend, Lieutenant Alexis Helmer. Helmer sneuvelde tijdens de tweede slag om Ieper op 2 mei 1915. McCrae schreef het gedicht de volgende dag, uitkijkend over het graf van zijn overleden vriend. Hij zou de oorlog zelf ook niet overleven. Hij overleed aan een longontsteking en hersenvliesontsteking op 28 januari 1918. McCrae ligt begraven in Wimereux, net ten noorden van Boulogne-sur-Mer.

  Het gedicht is een van de meest bekende gedichten uit de Eerste Wereldoorlog. De 'poppies' zouden daarvan na de oorlog het symbool worden. Het gedicht werd tevens de naam van het In Flanders Fields Museum in Ieper.

  Verhalen over de oorlog zullen verteld moeten blijven worden. Alleen op die manier kunnen we leren van het verleden. Wij vertellen onze verhalen via de website, anderen doen dat via boeken, blockbusters, muziek of gedichten. Blijf ze vertellen, zodat ze niet vergeten worden.


  In Flanders fields the poppies blow. Between the crosses, row on row.

  Gebruikte bron(nen)