TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Helmondse oorlogsslachtoffers in kaart

Vandaag kunnen we in ons onderzoek naar de Helmondse oorlogsslachtoffers een interactieve kaart presenteren met daarop de woonadressen van de oorlogsslachtoffers. Over de actuele kaart van Helmond is een oude schuilplaatsenkaart uit 1943 geprojecteerd die de grootte van de stad in die tijd aangaf. Klik op onderstaande afbeelding om naar de kaart te gaan.De locaties op de kaart zijn de laatst bekende woonadressen van de slachtoffers. Vaak bij benadering, omdat veel adressen gewijzigd zijn of panden gesloopt. Opvallend was bijvoorbeeld Josephus Martinus Meulendijks: hij woonde aan de Botersteeg 5 in Helmond en kwam om in het concentratiekamp Ravensbrück. De Botersteeg is nu een straatje in de nieuwe wijk Brandevoort; het ligt aan de rand van De Veste, vlak bij het spoor.

Tot ergens in de jaren '60 lag de Botersteeg in de stad, parallel aan de Watermolenwal, achter het toenmalige postkantoor. De steeg kwam uit op de Markt. Het was een steegje met kleine woningen, sloppen zelfs. De kaart geeft goed weer dat over heel Helmond gezien er slachtoffers vielen.

De Botersteeg in 1939 (bron: eigen archief)

Gebruikte bron(nen)