Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

De brieven van burgemeester Schampers

Gerard Schampers werd in 1964 burgemeester van Uden en bleef dat tot aan zijn pensioen in 1987. Hij werd geboren in 1922 in Helmond en studeerde sociaal-economie tijdens de oorlog in Tilburg. In 1943 werden de studenten opgedragen een loyaliteitsverklaring te tekenen. Weigerden ze dat, dan mochten ze niet meer studeren en werden ze te werk gesteld in Duitsland. Ook Schampers weigerde te tekenen en werd naar Duitsland gestuurd. Vanuit de kampen stuurde hij vele brieven naar huis.

Deze brieven werden bij de Stichting Het Uden-archief van Bressers afgegeven. Dit archief concludeerde dat hij in de oorlog in Helmond woonde en stuurde de brieven naar de Heemkundekring Helmont die ze voor onderzoek bij ons afgaven. Het handschrift is helaas een uitdaging, waardoor we iedereen vragen om mee te helpen met het overschrijven van de brieven. Dat kan via deze pagina. Aanmelden is niet nodig, u kunt meteen aan de slag!Op 7 mei 1943 schreef Schampers dat hij de vorige avond op de trein was gezet van Tilburg naar Ommen. Daar verbleef hij in het bijkamp Junne van Kamp Erica. Op 14 mei begon de reis naar Duitsland, waar hij via Hannover, Brunswick en Watenstedt op zaterdag 15 mei aan kwam in Seesen. Hier werd hij tewerkgesteld. Hoe de verdere oorlog voor hem verliep, zal nog uit de brieven moeten blijken.

Daar hebben we uw hulp bij nodig!

Schampers, zittend tweede van links, met zijn medestudenten

De eerste brief van Schampers uit Ommen

Gebruikte bron(nen)