Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Lord, David Samuel Anthony

Geboortedatum:
18 oktober 1913 (Cork, Ierland)
Overlijdensdatum:
19 september 1944 (Oosterbeek, Nederland)
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Arnhem Oosterbeek
Vak: 4. Rij: B. Graf: 5.
Dienstnummer:
49149
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flying Officer (1e Luitenant-vlieger)
Eenheid:
No. 31 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
16 juli 1943
Aanbeveling:
Gedurende de afgelopen twee maanden heeft hij voedselvoorraden gedropt voor Britse troepen diep in Birma. Zijn vluchten zonder jagerescorte voerden hem vaak ver boven door de Japanners bezet gebied.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
Toegekend op:
1 september 1944
King's/Queen's Commendation for valuable service in the air
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 271 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
18 september 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Aanbeveling:
Flight Lieutenant Lord was piloot en gezagvoerder van een Dakota die in de middag van 19 september 1944 voorraden moest afwerpen bij Arnhem. Onze luchtlandingstroepen waren omsingeld en samengedreven op een klein gebied dat werd verdedigd door een groot aantal luchtafweerkanonnen. De bemanningen waren gewaarschuwd dat ze boven het afwerpgebied op felle tegenstand zouden stuiten. Om nauwkeurigheid te verzekeren hadden ze bevel gekregen hun containers vanaf een hoogte van 900 voet af te werpen. Toen hij 1500 voet vloog werd de stuurboordvleugel van F/Lt. Lordís toestel twee maal door luchtafweer bij Arnhem geraakt. De stuurboordmotor raakte in brand. Hij zou volkomen gerechtvaardigd zijn geweest de hoofdmacht van de bevoorradingsvliegtuigen te verlaten en op dezelfde hoogte door te vliegen of zelfs zijn toestel te verlaten maar toen hij hoorde dat zijn bemanning ongedeerd was en dat hij het afwerpgebied in drie minuten zou bereiken zei hij dat hij zijn missie zou voltooien omdat de troepen de voorraden dringend nodig hadden.
Ondertussen brandde de stuurboordmotor hevig. F/Lt. Lord daalde naar 900 voet waar hij doelwit werd voor het geconcentreerde vuur van al het afweergeschut. Bij het bereiken van het afwerpgebied hield hij het toestel op een rechte en vlakke koers terwijl de voorraden werden afgeworpen. Aan het einde van de run werd hem gezegd dat er twee containers waren achtergebleven. Hoewel hij moet hebben geweten dat het afbreken van de stuurboordvleugel niet lang meer kon duren, draaide F/Lt. Lord, voegde zich weer in de stroom vliegtuigen en maakte een tweede run om zijn voorraden af te werpen.
Deze manoeuvres namen in totaal acht minuten in beslag en het toestel lag voortdurend onder zwaar afweervuur. Toen zijn taak volbracht was, gaf F/Lt. Lord zijn bemanning bevel te springen en deed geen pogingen zelf het toestel te verlaten dat tot 500 voet was gedaald. Een paar seconden later brak de stuurboordvleugel af en het toestel stortte brandend neer. Er was maar een overlevende die naar buiten werd geslingerd toen hij andere bemanningsleden hielp hun parachutes aan te trekken.
Door zijn missie in een beschadigd en brandend vliegtuig voort te zetten, door te dalen om de voorraden nauwkeurig af te werpen, naar het afwerpgebied terug te keren voor een tweede drop en tenslotte door aan het stuur te blijven om zijn bemanning een kans te geven te ontsnappen toonde F/Lt. Lord uiterste moed en zelf opoffering.

David Lord ligt begraven op het War Cemetery in Oosterbeek, Nederland.
Victoria Cross (VC)

Bronnen

 • Foto 1: Jeroen Koppes
 • - Victoria Cross Reference
  - The Register of the Victoria Cross - published by This Engeland 1997 - ISBN 0906324270
  - Truesdale, D., Brotherhood of the Cauldron Ė Irishmen in the 1st Airborne Division from North Africa to Arnhem, Redcoat Publishing, Newtownard, Great Britain, 2002
  - Special thanks to Iain Stewart from The History of the Victoria Cross
  - Third Supplement to The London Gazette Issue 36094 published on the 13 July 1943
  - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 36682 published on the 29 August 1944
  - Spink
  - Wrexham Leader, July 23th, 1943

Foto

Nieuws

Fotoverslag opening tentoonstelling 'For Valour'

apr2018

Fotoverslag opening tentoonstelling 'For Valour'

Op donderdag 5 april 2018 werd in het Airborne Museum te Oosterbeek de novelle tentoonstelling For Valour feestelijk geopend. In deze tentoonstelling worden de vijf Victoria Crosses die naar aanleiding van de Slag om Arnhem zijn uitgereikt voor het eerst bijeengebracht.

Lees meer

Thema's