TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Wilson, Louis Hugh, Jr.

Geboortedatum:
11 februari 1920 (Brandon/Mississippi, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
21 juni 2005 (Birmingham/Alabama, Verenigde Staten)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Company F, 2nd Battalion, 9th Marine Regiment, 3rd Marine Division "Fighting Third", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
26 juli 1944
"Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid en meer dan buitengewone plichtsbetrachting met gevaar voor eigen leven als bevelvoerend officier van een infanterie eenheid, toegevoegd aan 2nd Bat. 9th Marines, 3rd Marine Division, in actie tegen Japanse troepen op de Fonte heuvel, Guam, 25-26 juli 1944. Nadat hem was opgedragen, het gedeelte van de heuvel binnen zijn gebied te bezetten, begon Capt. Wilson zijn aanval midden in de middag, rukte door het ruige, open terrein 300 meter op onder zwaar mitrailleur- en geweervuur en bereikte met succes zijn doel. Hij nam direct, naast dat over zijn eigen eenheid en een peloton ter versterking het bevel over andere ongeordende eenheden en gemotoriseerd materiaal op zich en regelde zijn verdediging voor de nacht onder voortdurend vijandelijk vuur en hoewel hij in een tijdsbestek van 5 uur driemaal gewond raakte, voltooide hij de opstelling van troepen en geschut voordat hij voor medische behandeling naar de commandopost terug ging. Kort daarna, toen de vijand de eerste van een serie felle tegenaanvallen lanceerde, die de hele nacht duurden, voegde hij zich vrijwillig weer bij zijn belegerde eenheden en stelde zich herhaaldelijk bloot aan de medogenloze regen van granaatscherven en kogels, bij ťťn gelegeneheid 50 meter het open terrein in rennend om een gewonde marinier te helpen die hulpeloos voor de frontlinie lag. In felle man-tegen-man gevechten leidde hij zijn mannen in een ongeveer 10 uur durende woeste strijd, hardnekking zijn linie behoudend en de fanatieke, herhaalde tegenaanvallen afsland, totdat hij er vroeg in de volgende morgen in slaagde, de laatste pogingen van de zwaar beproefde Japanners te verijdelen. Toen, na een patrouille van 17 man te hebben samengesteld, trok hij onmiddellijk op naar een strategische heuvel die van essentieel belang was voor de veiligheid van zijn stelling en moedig het intense vuur van mortieren, mitrailleurs en geweren, waardoor 13 van zijjn mannen vielen, trotserend stootte hij onvermurwbaar met het restant van zijn patrouille door om het belangrijke terrein in te nemen. Door zijn ontembare leiderschap, zijn gewaagde gevechtstactiek en moed tegenover een overweldigende overmacht slaagde Capt. Wilson erin het strategische hoge terrein in zijn sector te veroveren en te behouden, daarbij in hoge mate bijdragend aan het succes van de missie van zijn regiment en de uitschakeling van 350 Japanse soldaten. Zijn bezielend optreden gedurende deze kritieke perioden van deze beslissende actie houdt de beste tradities van de U.S. Naval Service hoog."
Medal of Honor - Navy/Marine Corps (MoH)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Gold Star in lieu
Purple Heart
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

2e Gold Star in lieu
Purple Heart
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Colonel (Kolonel der Mariniers)
Eenheid:
G-3, HQ, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
"Voor buitengewoon verdienstelijk gedrag bij het verrichten van uitstekende diensten aan de regering van de Verenigde Staten als assistent-stafchef, G-3, FIRST Marine Division, in de Republiek Vietnam."

Met "V" device
Legion of Merit - US Military
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Brigadier General (Brigadegeneraal der Mariniers)
Eenheid:
Chief of Staff, HQ, Fleet Marine Force Pacific (FMFPAC), U.S. Marine Corps
"Voor uitzonderlijk verdienstelijk gedrag bij het verrichten van uitstekende diensten aan de regering van de Verenigde Staten als stafchef, hoofdkwartier, Fleet Marine Force, Pacific, van augustus 1968 tot maart 1970."

Ontving deze tweede DSC als Gold Star voor op het lint van de eerste.
Legion of Merit - US Military
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Major General (Generaal-majoor der Mariniers)
Eenheid:
I Marine Amphibious Force, 3rd Marine Division "Fighting Third", U.S. Marine Corps
"Voor uitzonderlijk verdienstelijk gedrag bij het verrichten van uitstekende diensten aan de regering van de Verenigde Staten als bevelvoerend generaal, I Marine Amphibious Force, THIRD Marine Division van maart 1970 tot april 1971."

Ontving deze derde DSC als tweede Gold Star voor op het lint van de eerste.
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

w/ 3 campaign stars
Asiatic-Pacific Campaign Medal
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
General (Generaal der Mariniers)
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
General (Generaal der Mariniers)

Ontving deze tweede DDSM als Bronze Oak Cluster voor op het lint van de eerste.

w/ 1 service star
National Defense Service Medal (NDSM)
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)

w/ 2 campaign stars
Vietnam Service Medal (VSM)
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)

Met palm en Gold Star
Anh Dung Boi Tinh

Bronnen

  • Foto 1: U.S. Marine Corps
  • - Jordan, Kenneth N., Yesterdayís Heroes Ė 433 men of World War II awarded the Medal of Honor 1941-1945, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996
    - Aurthur, R.A. & Cohlmia, K., The Third Marine Division, The Battery Press, Nashville, USA, 1989
    - Clark, G.B., The Six Marine Divisions in the Pacific Ė Every Campaign of World War II, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 2006
    - U.S. Marine Corps History Division
    - Valor Awards

Foto