Billingslea, Charles

Geboortedatum:
16 mei 1914 (Chicago/Illinois, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
14 maart 1989 (Oxford-Talbot/Maryland, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer O-20367.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Eenheid:
325th Glider Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Toegekend op:
8 oktober 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Samenvatting:
Voordracht:
"Tijdens de gevechten van de 82ste Airborne Division in het gebied van Nijmegen in de periode van 17 september tot 4 Oktober 1944 zich onderscheiden door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw. Daarbij herhaaldelijk blijk gegeven van buitengewone plichtsbetrachting en groot doorzettingsvermogen, en in alle opzichten een zeer loffelijk voorbeeld, een inspiratie geweest voor allen in die roemvolle dagen."

Bijzonderheden:
Koninklijk Besluit No. 31, dd. 8 oktober 1945.

Voor het afslaan van aanvallen tussen 23 september en 4 oktonber 1944 bij Nijmegen/Overasselt en Kiekbergbos/Middelaar/Katerbos.
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Eenheid:
325 Glider Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Toegekend op:
14 maart 1945
Distinguished Service Cross (DSC)
Samenvatting:
Aanbeveling:
"Wegens uitzonderlijke heldenmoed in actie tegen de vijand op 2 en 3 oktober 1944 in de omgeving van Katerbosch in Nederland. Met onbevreesd en vaardig leiderschap behaalde Col. (toen Lt. Col.) Billingsley een bezielende overwinning voor zijn regiment in een gevecht om doelen op vijf kilometer voor de voorste linies bij Mook. Troepen aanvoerend die vermoeid waren na vijf dagen van onafgebroken aanvallen drong hij de vijand in een 24 uur durende aanval terug. Hij zette de aanval in voor zonsopgang en onder dekking van mist die plotseling halverwege de morgen optrok en zijn troepen bloot stelde aan intens artillerievuur. Belangrijke officieren en manschappen raakten gewond maar Col. Billingsley ging tussen de ontregelde troepen heen en weer, herstelde het commando en nam het initiatief tegenover hardnekkige weerstand van talloze Duitse versterkingen in Katerbosch. Hij leidde persoonlijk de zuivering van elk huis van vijanden. Zijn aanwezigheid in dit kritieke gebied inspireerde zijn mannen zijn voorbeeld te volgen in een gevecht om de stad dat de hele dag en nacht duurde. In deze moedige en succesvolle aanval op Katerbosch verijdelde Col. Billingsley verwoede Duitse pogingen om naar Mook door te breken en de Geallieerde corridor in het moederland af te snijden."
Bijzonderheden:
Headquarters, XVIII Airborne Corps, General Orders No. 19 (March 14, 1945).
Samenvatting:
Aanbeveling:
"Wegens uitzonderlijuke heldenmoed in actie tegen de vijand op 2 februari 1945 in Duitsland. Col. Billingsley stelde zich onbevreesd bloot aan intens vuur van vijandelijke kleine wapens, mortieren en artillerie bij het leiden van de aanval van zijn eenheid op versterkingen in de Siegfried linie. Toen eenheden van zijn regiment vastgenageld werden door fel kruisvuur ging hij naar het gebied en leidde persoonlijk zijn eenheid bij het verhinderen van de vijandelijk tegenstoot. Tijdens een tweede felle tegenaanval viel hij terug op zijn reserve bataljon, leidde de inzet van zijn reserves en sloeg de tegenaanval af. Met zijn vertoon van opvallende moed en onzelfzuchtige plichtsbetrachting droeg Col. Billingsley in belangrijke mate bij aan het behoud van een vitale positie en verzekerde het voortdurende succes van zijn regiment. Hij trad in dienst in CaliforniŽ."
Bijzonderheden:
Headquarters, First U.S. Army, General Orders No. 72 (1945).
Toegekend als Oak Leaf Cluster, te dragen op het lint van de eerste DSC.

Bronnen