TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tucker, Reuben Henry, III

Geboortedatum:
29 januari 1911 (Ansonia/Connecticut, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
6 januari 1970 (Charleston/South Carolina, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Eenheid:
504th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Toegekend op:
30 september 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Op 17 september 1943, ongeveer een kilometer ten noordoosten van Altavilla in ItaliŽ, zag Col. Tucker, bevelvoerend officier van het 504de Parachute Infantry Regiment dat de vijand zich aan het ingraven was op Heuvel 424, het doel van het 1ste Bataljon van zijn regiment dat in zijn opmars was opgehouden door het terrein. Hij stelde een kleine groep van ongeveer 23 man samen en leidde deze groep met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid door zwaar vijandelijk artillerievuur, viel aan en verdreef de vijand van Heuvel 424. Bij deze actie raakten vijf man gewond maar Col. Tucker en de overgebleven 18 man behielden de heuvel tegen vijandelijke tegenaanvallen en troepen die zich voor het 1ste Bataljon uit terugtrokken, totdat het 1ste Bataljon in staat was de heuvel te bezetten en te behouden. Met zijn moedige acties stelde Col. Tucker het 1ste Bataljon in staat zijn belangrijke doel te bereiken.

Headquarters, Fifth U.S. Army, General Orders No. 71
Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Eenheid:
504th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Toegekend op:
14 november 1944
Distinguished Service Cross (DSC)
Wegens uitzonderlijke moed in actie op 20 september 1944 in de omgeving van Nijmegen in Nederland. Met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid leidde hij zelf de succesvolle operatie die het 504de Parachute Infantry Regiment in staat stelde de verraderlijke rivier de Waal over te steken en zijn voortdurende aanwezigheid bij de voorste eenheden, alsmede zijn voorbeeldige inzicht en uitmuntend leiderschap vormde voor zijn commando de inspiratie voor het snelle vestigen van het belangrijke bruggenhoofd bij Nijmegen. Col. Tucker onderhield het contact met de aanvalseenheden onder intens vuur van artillerie, mortieren en kleine wapens en stelde zich herhaaldelijk aan dit vijandelijke vuur bloot om met de officieren die de aanval leidden te overleggen en hen op de hoogte te houden van de toestand van de vijand. Nadat alle toegewezen doelen waren overrompeld en ingenomen en bepaalde eenheden van zijn bataljons van elkaar gescheiden raakten en uiteen geslagen door de felle en vaak plaatselijke gevechten, nam Col. Tucker kalm en moedig het bevel op zich en bracht een directe hergroepering tot stand, daarmee een flankverdediging opzettend die voldoende sterk was om alle volgende tegenaanvallen af te slaan. Met zijn bezielende leiding, zijn moedige leiderschap en uitmuntende professionele vaardigheden stelde Col. Tucker een bezielend voorbeeld voor zijn commando, passend binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten.

Ontving deze tweede DSC als Oak Leaf Cluster voor op het lint van de eerste.

Headquarters, XVIII Airborne Corps, General Orders No. 8
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie op 21 december 1944 bij *** in BelgiŽ. In de loop van de aanval van zijn regiment over de **** tijdens een kritieke fase in de slag om de Ardennen, leidde Colonel Tucker, bevelhebber van het 504 PIR, 82nd Airborne Division, persoonlijk een tangbeweging met het doel twee strategische steden te veroveren. Terwijl een bataljon moeizaam tegen ***** streed, trok hij met de voorste eenheden van het 3rd Battalion op naar **** door dicht bebost en bergachtrig terrein onder intens vuur van 20 mm geschut en artillerie. Colonel Tucker coŲrdineerde kalm de aanval op de stad waarbij hij blootstond aan vijandelijke actie en dit kalmpjes negeerde. Met zijn bemoedigende en inspirerende aanwezigheid zette hij zijn troepen tot grotere inspanningen aan. **** werd snel veroverd. Ondersteunend vuur vanaf de omliggende heuvels verzekerde het succes van de aanval op de andere kant. De moed en leiding in de frontlinie van Colonel Tucker vormden zo een belangrijke factor in de uitschakeling van een zeer gevaarlijke reeks van vijandelijke versterkingen, troepen en materiaal. Zijn heldhaftig optreden gedurende de hele actie was kenmerkend voor de hoogste tradities van de Amerikaanse luchtlandingstroepen.

82d Airborne Division, General Orders No. 119
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Eenheid:
504th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Toegekend op:
22 februari 1946
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
Tijdens de gevechten van de 82ste Airborne Division in de omgeving van Nijmegen in de maanden september en oktober 1944 zich onderscheiden door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw. Daarbij herhaaldelijk blijk gegeven van buitengewone plichtsbetrachting en groot doorzettingsvermogen, en in alle opzichten een zeer loffelijk voorbeeld, een inspiratie geweest voor allen in die roemvolle dagen.

K.B.no.11, d.d. 22-02-1946
Rang:
Colonel (Kolonel)
"Voor uitzonderlijk verdienstelijk gedrag in de uitvoering van uitstekende diensten aan de regering van de Verenigde Staten van 27 juli 1953 tot 8 april 1954."
Legion of Merit - US Military
Rang:
Major General (Generaal-majoor)
Toegekend op:
27 juni 1963
"Voor uitzonderlijk verdienstelijke en onderscheidende dienst in een positie van grote verantwoordelijkheid aan de regering van de Verenigde Staten, gedurende de periode mei 1957 tot augustus 1963."

Department of the Army, General Orders No. 43
Distinguished Service Medal - Army (DSM)

Bronnen