De website is nu nog groter en beter geworden! WW2Awards.com is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu zijn de secties Personen en Onderscheidingen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Saur, Karl Otto

  Geboortedatum:
  16 juni 1902 (DŁsseldorf/Rijnprovincie, Duitsland)
  Overlijdensdatum:
  28 juli 1966 (Pullach/Beieren, Duitsland)
  Nationaliteit:
  Duitse (1933-1945, Duitse Rijk)

  Biografie

  Chef des technischen Amtes im Reichsministerium fŁr Bewaffnung und Munition.

  Karl-Otto Saur was Staatssekretaris in het Rijksministerie voor bewapening en oorlogsproduktie in Duitsland tijdens het Nazi tijdperk en formeel de laatste Minister van Defensie van het Derde rijk.

  Saur was ingenieur van beroep. Na zijn afstuderen, ging hij wekren bij Thyssen en nam het ingenieursbureau van zijn familie over te Freiburg, toen zijn vader overleed. Tijdens de grote depressie in 1929 ging het bedrijf failliet. Saur ging terug naar Thyssen in 1929 en werd direkteur van de August Thyssen-HŁtte. Hij was lid van de NSDAP vanaf 1931. Tevens werd hij lid van het Nationaal Socialistische Gilde van Duitse Ingenieurs en de Organisatie Todt, waar hij opklom tot de rechterhand van Fritz Todt.

  Na Todt's dood in 1942 tijdens een vliegtuigongeluk, werd Saur officieel de rcherhand van de Nieuwe Minister van Bewapening Albert Speer. Saur werd gezien als onbarmhartig in het bereiken van militaire doelen, was betrokken bij alle orders tot ophoging van de militaire produktie die de toevoer van dwangarbeiders regelden tot het einde van de oorlog. In zijn politiek testament benoemde Hitler Karl-Otto Saur tot de nieuwe Minister van Defensie en opvolger van Albert Speer toen deze uit de gratie viel bij Hitler. Na de dood van Hitler, ging DŲnitz door met Saur als minister, maar beneomde tevens Speer weer in zijn functie. Vanaf mei 1945 was Saur in Amerikaans gevangenschap.

  In 1948 werd hij getuige in de vervoglingen tijdens het Neurenberg-Krupp proces, de Amerikanen beloofden hem immuniteit voor vervolging vanwege oorlogsmisdaden, indien hij staatsgeheimen overdroeg, aangezien zij de collectieve schuld van de Duitse industrie wilden bewijzen. Hierdoor werd hij door de industrie als verrader gezien en werd sociaal geÔsoleerd. Tijdens de denazificatie werd hij geclassificeerd als 'bevriend reiziger" en werd kort daarna vrijgelaten.

  Saur stichtte in 1949 een Ingenieursbureau en werd een kleine uitgeverij. Pas vanaf de jaren 1960 werd Saur Verlag economisch succesvol onder zijn zoon Klaus Gerhard Saur.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Toegekend op:
  5 juni 1943
  Ritterkreuz des Kriegsverdienstkreuzes
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Hauptdienstleiter
  Eenheid:
  Reichsministerium
  Toegekend op:
  29 oktober 1944
  Ritterkreuz des Kriegsverdienstkreuzes mit Schwertern
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Toegekend op:
  20 april 1945
  Ritterkreuz des Kriegsverdienstkreuzes in Gold ohne Schwertern

  Bronnen