Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Mociulschi, Leonard

  Geboortedatum:
  27 maart 1889 (Simincea/Botosani, RoemeniŽ)
  Overlijdensdatum:
  15 april 1979 (Kronstadt/SiebenbŁrgen, RoemeniŽ)
  Nationaliteit:
  Roemeense (1861-1947, Koninkrijk)

  Biografie

  Leonard Mociulschi, een van de meest vooraanstaande Roemeense generaals uit de 2de Wereldoorlog, stamde af van een adellijk geslacht dat zich begin 1800 in MoldaviŽ vestigde. Hij bezocht de middelbare school in Suceava.

  Na het doorlopen van de Infanterie Officiersschool in Boekarest trad hij in 1912 in dienst als 2de luitenant. Hij trok al spoedig de aandacht vanwege zijn moed tijdens de Tweede Balkanoorlog. Nadat hij bij Koninklijk Besluit van 1 augustus 1915 was bevorderd tot 1ste luitenant werd hij geplaatst bij het 29ste Infanterieregiment waarmee hij aan de Eerste Wereldoorlog deelnam. Hij werd door de Franse regering onderscheiden met het "Croix de Guerre" vanwege betoonde moed op het slagveld tegen de legers van het Oostenrijk-Hongaarse Keizerrijk. Zijn wens, zich bij de nieuwe eenheden voor speciale operaties te voegen, werd na de oorlog werkelijkheid.

  Benoemd als plaatsvervangend commandant van het 6de Bataljon Berginfanterie in 1921, kreeg hij de gelegenheid een gedegen militaire training te ontwikkelen. Hij klom op tot hij in 1937 werd bevorderd tot kolonel (bevelvoerend officier) van de 5de Groep Berginfanterie. In deze positie toonde hij een bijzondere vaardigheid in het trainen van elite troepen. Tussen het einde van de Eerste Wereldoorlog en het begin van de Tweede voerde Leonard Mociulschi het bevel op ieder niveau van compagnie tot aan brigade, uiteindelijk werd hij in 1940 plaatsvervangend commandant van de 1ste Gemengde Bergbrigade.


  In 1941 ondertekende het Koninkrijk RoemeniŽ het Tripartite Pact om de Roemeense provincies te bevrijden die als gevolg van het Von Ribbentrop-Molotov Pact door Rusland waren geannexeerd. Aan het Oostfront doorbraken de Roemeense troepen de versterkte Stalin linie. Kolonel Leonard Mociulschi leidde met succes de militaire operaties aan de rivier de Nistru tegen veel sterkere vijandelijke troepen. Voor deze actie ontving hij de hoogste nationale onderscheiding, de "Orde van Michael de Dappere" 3de klasse.

  In 1941 begon ook de aanval op De Krim onder Generaal von Manstein. In de tussentijd was Leonard Mociulschi benoemd tot plaatsvervangend commandant van de Roemeense 4de Bergdivisie. Deze grote eenheid speelde een hoofdrol bij het beleg en de verovering van Sebastopol. Leonard Mociulschi werd bevorderd tot de rang van brigadegeneraal en werd in 1942 onderscheiden met de Duitse "Kriegsorden des Deutschen Kreuzes in Gold" wegens zijn moed op het slagveld. Na de nederlaag van de Roemeense 3de Bergdivisie in de Kaukasus werd Leonard Mociulschi in 1943 tot bevelvoerend officier ervan benoemd als vervanger van Generaal-majoor Radu Falfanescu. Begin 1944 was het 4de Oekrainse Front begonnen met de strategische offensieve operatie op De Krim en dus werd de Roemeense 3de Bergdivisie gedwongen zich te hergroeperen rond Sebastopol. In dit gebied waren de bergtroepen van de generaals Ioan Dumitrache Ė 2de Divisie Ė en Leonard Mociulschi - 3de Divisie Ė in een bloedige strijd gewikkeld. Deze eenheden vochten gezamenlijk ondanks de zware aanvallen door honderden tanks en Sovjet bommenwerpers.

  De evacuatie, die bekend stond als "Operatie 60.000" werd uitgevoerd door de Roemeense Koninklijke Marine. Het was een van de grootste reddingsoperaties van de Marine in de Zwarte Zee. Op 10 mei 1940 scheepte Leonard Mociulschi zich in op de N.M.S. Queen Mary. Toen de destroyer haar bestemming eindelijk had bereikt, was Leonard Mociulschi al generaal-majoor. Hij werd tot deze hoge rang bevorderd terwijl het oorlogsschip nog de gevaarlijke vaarroute naar de haven van Constanta volgde.


  Het aantal Roemenen dat tijdens acties aan het Oostfront gewond raakte of sneuvelde bedroeg 315.207. In een korte proclamatie aan het Roemeense volk, op 23 augustus 1944 uitgezonden vanuit Boekarest, kondigde Koning Michael I van de RoemeniŽ het staakt-het-vuren tegen de Geallieerden aan. Destijds voerde Generaal-majoor Leonard Mociulschi het bevel over de Crisuri Groep en ook over de 3de Bergdivisie in TranssylvaniŽ. Tijdens de volgende operaties hield hij het Axis offensief op terwijl de Roemeens-Sovjet versterkingen posities in het gebied innamen. De 3de Bergdivisie nam toen een sleutelrol op zich in het volgende treffen bij de bevrijding van de Roemeense stad Oradea tijdens een van de grootste tankslagen in Oost-Europa.

  Aan het Westelijke front in RoemeniŽ was de 3de Bergdivisie verwikkeld geweest in de slag om Debrecen, Hongarije en trok daarna door de bossen van Lucenec, Slowakije; voortdurend de Axis troepen dwingend zich terug te trekken. In februari 1945, na felle gevechten in het Javorina gebergte, werden door de bijzondere strategie van Generaal-majoor Leonard Mociulschi de elitetroepen van de Duitse 8. Gebirgsdivision teruggeslagen. Voor al deze successen werd Leonard Mociulschi bij Koninklijk Besluit 47/1945 onderscheiden met de ": Orde van Michael de Dappere met de Zwaarden" 3de klasse.
  Op 8 april 1945 werd Generaal Mociulschi ontheven van het commando over de 3de Bergdivisie en benoemd tot bevelvoerend officier van het Roemeense Bergkorps. Dit was het hoogtepunt van zijn militaire loopbaan. Hij was de laatste commandant van het Bergkorps. Na de oorlog werd dit vitale onderdeel van de Roemeense strijdkrachten door de nieuwe Communistische machthebbers ontbonden.


  Zonder enige vorm van proces werd Leonard Mociulschi op een zomerdag in 1947 voor 7 jaar en twee maanden lang van zijn vrijheid beroofd in de ultra-geheime detentiecentra van de nieuwe Communistische regering. In de jaren 60, als gevolg van een wijziging in de politieke leiding van de Roemeense Communistische Partij en na een officieel bezoek van de Franse president, Charles de Gaulle aan Boekarest werd Generaal Mociulschi gerehabiliteerd en werden zijn prestaties erkend. Het regime stemde er zelfs in 1967 in toe, een gedeelte van zijn oorlogsmemoires te publiceren. Er deed een gerucht de ronde dat Generaal De Gaulle navraag had gedaan naar de dappere man die ooit met het Croix de Guerre was onderscheiden.

  Hij stierf op 90 jarige leeftijd in het Karpatengebergte dat hij tweemaal, tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, had verdedigd. Volgens een vroege wens van de generaal werd zijn lichaam gecremeerd. Het begrafenisritueel was hetzelfde als dat wat voor vooraanstaande opperofficieren van het Roemeense leger gebruikelijk was. De as van de generaal werd in de Karpaten verstrooid door de verkenners van het 21ste Bataljon Berginfanterie.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Colonel (Kolonel)
  Eenheid:
  Brigazii 1 Mixta Munte (1e Gemengde Bergbrigade)
  Toegekend op:
  17 oktober 1941
  Ordinul Mihai Viteazul Clasa 3
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Colonel (Kolonel)
  Eenheid:
  Brigazii 1 Mixta Munte (1e Gemengde Bergbrigade)

  Verkregen in 1941
  Eisernes Kreuz 2. Klasse
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  General de brigadă (Brigadegeneraal)
  Eenheid:
  Diviziei 4 Vanatori de Munte (4e Berg Divisie)

  Verkregen in 1942
  Eisernes Kreuz 1. Klasse
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  General de brigad„ (Brigadegeneraal)
  Eenheid:
  Diviziei 4 Vanatori de Munte (4e Berg Divisie)
  Toegekend op:
  25 oktober 1942
  Verkregen voor zijn aandeel in de rol van de "Diviziei 4 Vanatori de Munte" in de strijd rond Sebastopol.

  Ten tijde van de uitreiking van de onderscheiding was hij al bevelhebber van de "Diviziei 3 Vanatori de Munte".
  Deutsches Kreuz in Gold
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  General de brigad„ (Brigadegeneraal)
  Toegekend op:
  10 maart 1943

  Toegekend met zwaarden.
  Vapaudenristin 1.luokka (VR 1)
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  General de brigad„ (Brigadegeneraal)
  Eenheid:
  Diviziei 3 Vanatori de Munte (3e Berg Divisie)
  Toegekend op:
  18 december 1943
  Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Toegekend op:
  1943
  Krimschild (Stiftungs ausfŁhring)
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  General de brigadă (Brigadegeneraal)
  Eenheid:
  Diviziei 3 Munte (3e Berg Divisie)
  Toegekend op:
  19 februari 1944
  Ordinul Mihai Viteazul Clasa 2
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  General de divizie (Generaal-majoor)
  Eenheid:
  Diviziei 3 Munte (3e Berg Divisie)
  Toegekend op:
  23 maart 1945

  Versie met zwaarden
  Ordinul Mihai Viteazul Clasa 3

  Bronnen