TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Pohl, Oswald-Ludwig

  Geboortedatum:
  30 juni 1892 (Duisburg, Duitsland)
  Overlijdensdatum:
  7 juni 1951 (US War Criminal Prison No. 1/Landsberg-Lech, Duitsland)
  Begraven op:
  Graven Duitse Oorlogsmisdadigers (Spöttinger Friedhof)
  Dienstnummer:
  30.842 (NSDAP Nr.) / 147.614 (SS Nr.)
  Nationaliteit:
  Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

  Biografie

  Oswald Ludwig Pohl (30 juni 1892 in Duisburg – 7 juni 1951 in Landsberg) was een Duitse SS-Obergruppenführer en generaal van de Waffen-SS. Pohl was als leider van de SS-Wirtschafts-und Verwaltungshauptamtes (WVHA) bepalend voor de uitvoering van de Holocaust. Als oorlogsmisdadiger werd Pohl tijdens de processen van Neurenberg ter dood veroordeeld en in 1951 geëxecuteerd.

  Tweede Wereldoorlog
  In april 1942 werd Pohl tot SS-Obergruppenführer en generaal van de Waffen-SS benoemd. Ook nam hij vanaf februari 1942 de leiding van de nieuwe SS-Wirtschafts-und Verwaltungshauptamtes op zich en leidde daar Amtsgruppe W (Wirtschaftliche Unternehmen). Deze functie oefende Pohl uit tot het einde van de oorlog. Pohl had in deze positie vanaf juli 1943 de titel "Verwaltungschef der Reichsführung SS".

  Door dit ambt werd Pohl een sleutelfiguur voor de Holocaust, omdat hij ook de "Generalinspektion Konzentrationslagerwesen", dus alle concentratiekampen beheerde. In de zomer van 1942 verving Pohl bijna één derde van alle concentratiekamp-commandanten. Pohl wilde dat de arbeidskracht van de concentratiekampgevangenen gebruikt zou worden om de wapenindustrie te versterken. In een bevel van 30 april 1942 stond:

  „De kampcommandant alleen is verantwoordelijk voor in de inzet van arbeidskrachten. Deze arbeidskracht moet in de waarste zin van het woord uitputtend zijn om tot hoge prestaties te komen. […] De werktijd is aan geen grens gebonden. […] Tijdrovende wandelingen en middagpauzes alleen om te eten zijn verboden"

  Dit bevel volgde na een enorme expansie van nevenkampen, verslechterde de levensomstandigheden voor gevangenen en verhoogde het sterftecijfer. De productiviteit nam weinig toe en was een dure prijs die betaald werd met de levens van dwangarbeiders in het teken van vernietiging door werk. In 1943 richtte hij Ostindustrie GmbH op als instrument voor de roof van Joodse vermogensgoederen en de uitbuiting van dwangarbeiders. Van juli 1942 tot maart 1943 was hij lid van de nationaalsocialistische Reichstag. Pohl, die Reinhard Heydrich in de Reichstag op moest opvolgen, moest zijn Reichstagsmandaat opgeven. Dit moest hij doet vanwege zijn leidende economische bezigheden die niet met een Reichstagsmandaat verenigbaar waren.

  Pohl greep in als enorme vernietigingsacties haperden, zoals bijvoorbeeld bij het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau waarbij 350.000 van de 458.000 Hongaarse Joden door gifgas werden vermoord. De eerste transporttreinen bereikten Auschwitz op 15 april 1944. In mei 1944 werden drie commandanten van concentratiekamp Auschwitz I, concentratiekamp Auschwitz III Monowitz en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau uit hun ambten ontheven en door anderen vervangen. Oswald Pohl, die een half jaar eerder Rudolf Höß als chef van het ambt D1 in de centrale onder zijn autoriteit had gehaald, stuurde hem van mei 1944 tot juli 1944 als Standortälteste naar Auschwitz om te zorgen dat de vernietigingsacties gladjes verliepen.

  Pohl was ook voor de exploitatie van goederen die bij zulke acties geroofd werden verantwoordelijk. Het gaat hierbij om goederen zoals kleding, juwelen en goud. Er is een brief van Pohl aan Heinrich Himmler bewaard gebleven met een inventarislijst van meer dan 100.000 horloges en vulpennen die gecamoufleerd werden als "jüdisches Hehlergut".

  Pohl was drager van het Golden Parteiabzeichen van de NSDAP. Hij kreeg daarbij ook het Deutsche Kreuz in Silber en op 10 oktober 1944 het Ritterkreuz des Kriegsverdienstkreuzes mit Schwertern.

  Nadat hij zich van zijn eerste vrouw had laten scheiden in 1940, trouwde hij opnieuw op 12 december 1942 met Eleonore von Brüning (geboren Holtz). Zij was de weduwe van Ernst Rüdiger von Brüning, zoon van Adolf von Brüning, één van de medeoprichters van de verffabriek Hoechst (vanaf 1925 deel van I.G. Farben). Pohl werd stiefvader van de dochters van Eleonore en kreeg later een geestelijk gehandicapte dochter met haar.

  Proces
  In het proces Wirtschafts- und Verwaltungshauptambt van de SS, dat als „geval IV" van de Neurenbergse Nachfolgerprozesse die van 13 januari tot 3 november 1947 werden doorgevoerd, stond Oswald Pohl als belangrijkste beschuldigde in het middelpunt. Hem en 17 medeaangeklaagden werd deelname aan een criminele organisatie, misdaden tegen de menselijkheid en samenzwering voor het begaan van oorlogsmisdaden verweten. Pohl werd ter dood veroordeeld. Tegen drie andere aangeklaagden (George Lörner, Franz Eirenschmalz, Karl Sommer) werd ook de doodstraf geëist, maar zij kregen later gratie.

  Pohl beschuldigde de aanklager ervan gedomineerd te zijn door Joodse verantwoordelijken en bezeten te zijn voor wraak en blinde haat. Pohl bestreed zijn medeweten aan de Holocaust niet. Op zijn eigen initiatief zou alsnog geen Jood gedeporteerd of vernietigd worden. Hij zou als vervanger beoordeeld worden, omdat anderen zich door zelfmoord uit het proces hadden onttrokken of zich als kroongetuigen tegen hem hadden vrijgekocht. Hij zou zijn vaderland 33 jaar vlekkeloos gediend hebben en zou zich van geen misdaad bewust zijn. De verdedigingsstrategie die Pohl als onschuldige werknemer zou portretteren die alleen zijn plichten vervulde, werd niet door de rechtbank gevolgd. Hij werd als overtuigde ideologische volger en belangrijkste verantwoordelijke voor de vreselijke toestanden in concentratiekampen veroordeeld.

  Bevorderingen:
  ?: Oberleutnant zur See;
  9 september 1933: SS-Oberführer;
  juni 1935: SS-Brigadeführer;
  januari 1937: SS-Gruppenführer;
  1939: Ministerialdirektor;
  april 1942: SS-Obergruppenführer / General der Waffen-SS.

  Loopbaan:
  ?: Schiffsoffizier;
  ?: Freikorps;
  ? - januari 1934: Marine-Stabszahlmeister, Reichsmarine;
  1922 / 1926: N.S.D.A.P.;
  1925: Sturmabteilung (SA);
  1925 - 1927: NSDAP-Ortsgruppenleiter;
  ?: SA-Führer, Swinemünde;
  ?: Führung Kieler SA-Marine-Abteilungen;
  ?: Hitlerjugend (HJ), Kiel;
  1933: Stadtverordneter Kiel;
  februari 1934: S.S.;
  ?: Stab Reichsführer-SS;
  ?: Verwaltungschef, SS-Hauptamt;
  1936: Mitglied Reichsausschuss zum Schutze des deutschen Blutes;
  1938: Leiter SS-Betriebe
  1938: Vorsitzender Verwaltungsrat Deutschen Roten Kreuz;
  1939: Leiter Hauptamt Haushalt und Bauten, Reichsinnenministerium (Amt II (Bauten));
  ?: Verwaltungsleitung Lebensborn e.V.;
  februari 1942: Leitung SS-Wirtschafts- und Verwaltungshauptamt;
  februari 1942: Leitung Amtsgruppe W (Wirtschaftliche Unternehmen);
  juli 1942 - maart 1943: Mitglied Reichstag.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Eenheid:
  Führer, SS-Hauptamt (SS-HA), SS
  Toegekend op:
  1 juli 1943
  Deutsches Kreuz in Silber
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  SS-Obergruppenführer / General der Waffen-SS und Polizei (Luitenant-generaal)
  Eenheid:
  SS-Wirtschafts- und Verwaltungshauptamtes (SS-WVHA), SS
  Toegekend op:
  10 oktober 1944
  Ritterkreuz des Kriegsverdienstkreuzes mit Schwertern
  Toegekend op:
  1936
  Dienstauszeichnung der NSDAP 10 Jahre
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Toegekend op:
  1941
  Dienstauszeichnung der NSDAP 15 Jahre
  Toegekend op:
  1933
  SS-Dienstauszeichnung 4.Stufe (4 Jahre)
  Toegekend op:
  1937
  SS-Dienstauszeichnung 3.Stufe (8 Jahre)
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Toegekend op:
  1941
  SS-Dienstauszeichnung 2.Stufe (12 Jahre)

  Bronnen