TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Lanschot, van, Willem Charles Jean Marie "Bib"

Geboortedatum:
30 juni 1914 (Vught, Nederland)
Overlijdensdatum:
16 augustus 2001 (Eindhoven, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Tijdelijk Kolonel van het wapen der Cavelarie
Eenheid:
Inlichtingendienst, Ordedienst (OD), Nederlands Verzet
Toegekend op:
29 augustus 1948
"Het zich in de strijd onderscheiden hebben door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw door, reeds kort nadat de vijand Nederland in Mei 1940 had bezet, aan te vangen met het organiseren van ondergrondse werkzaamheden en de leiding te nemen van de inlichtingendienst van de toenmalige Ordedienst.
Voorts door zich in verbinding te stellen met ťťn van de eerste uit Engeland gezonden Nederlandse agenten en deze, evenals een uit Engeland gezonden radiotelegrafist, onderdak en steun te verlenen, alsmede leiding te geven; voorts door het ten behoeve van de Geallieerde oorlogvoering opmaken en naar Engeland verzenden van berichten en inlichtingen.
Vervolgens door, toen door verraad in de organisatie zowel de agent als de radiotelegrafist uit Engeland, benevens vele personen uit vorenbedoelde inlichtingendienst werden gevangengenomen, met bewonderingswaardige standvastigheid, ondanks zware, onmenselijke mishandelingen en ťťnmaal zelfs tot 100 uren aan een stuk voortgezette verhoren steeds te blijven ontkennen, dat hij iets met de inlichtingendienst uitstaande had, ten einde ook daarmede het leven van zijn kameraden te redden, waarna hij, zonder dat het de vijand was gelukt hem enige bekentenis af te dwingen, naar Natzweiler (Elzas) en later naar Dachau werd overgebracht.
K.B. nr 8
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
Commandeur in de Orde van Oranje Nassau (ON.3)
Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (NL.3)
Toegekend op:
1948
Inhuldigingsmedaille 1948

Bronnen

  • Foto 1: Pauline van Till
  • - Heuvel C.C. van den, Gedenkboek Verzetsherdenkingskruis, Samsom Uitgeverij, 1985
    - Maalderink P.G.H., De Militaire Wilemsorde sedert 1940, Sijthoff Pers, Rijswijk, 1982

Foto