Muszynski, Walter J.

Geboortedatum:
10 mei 1921 (Cudahy-Milwaukee County, Wisconsin, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
20 september 1944 (Lent/Gelderland, Nederland)
Begraven op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Margraten
Vak: F. Rij: 19. Graf: 26.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Walter J. Muszynski werd op 10 mei 1921 geboren als de zoon van Anton en Mary Muszynski. Na zijn schoolopleiding aan de Holy Family Catholic School , de Cudahy Vocational School en de Cudahy High School, werkte hij bij de Civilian Conservation Corps, de Northwestern Refrigerator Car Co. en Patrick Cudahy, Inc.

Hij ging op 14 maart 1942 in dienst te Milwaukee, Wisconsin en nam deel aan de stijd in Noord-Afrika, SiciliŽ en Nederland. Op 20 september 1944 kwam hij om het leven op de Oosterhoutsedijk in Lent bij Nijmegen. Hij nam deel aan de Waaloversteek en werd dodelijk getroffen tijdens de gevechten nabij de spoorbrug. Aanvankelijk werd hij begraven op de tijdelijke Amerikaanse Oorlogsbegraafplaats te Molenhoek (Vak A, Rij 10, graf 199). Later werd hij overgebracht naar de Amerikaanse Begraafplaats Margraten, Limburg, Nederland.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private 1st Class
Eenheid:
3rd Battalion, Company I, 504th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Toegekend op:
1944
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Samenvatting:
Aanbeveling:
"Wegens uitzonderlijk heldendom tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand op 20 september 1944. ongeveer 1,5 kilometer ten noorden van Nijmegen in Nederland. Pfc. Muszynski, schutter op een lichte mitrailleur, stak de rivier de Waal over in een van de voorste boten tijdens de eerste aanvalsgolf over de Waal. Toen zwaar mitrailleurvuur en 20 mm flak de eerste eenheden begroette, stelde Pfc. Muszynski zijn mitrailleur snel op in de boeg van zijn boot en richtte zwaar vuur op de vijand die zich op de rivieroever had ingegraven. Hoewel hij geheel bloot stond aan vijandelijk vuur, waardoor twee van zijn kameraden gewond raakten, negeerde Pfc. Muszynski alle risicoís en bleef op zijn hachelijke post. Toen ze de tegenover liggende oever bereikten, onderhield Pfc. Muszynski voortdurend dekkingsvuur voor de opmars van zijn kameraden naar de dijk en van de dijk naar het spoorwegemplacement waarbij hij zeker 20 doden en gewonden voor zijn rekening nam. Soms vuurde hij zijn mitrailleur af vanaf de heup terwijl hij voorwaarts ging om zijn sectie bij te houden. Op het spoorwegemplacement stuitten ze op felle tegenstand van zelf-rijdend flakgeschut en door een van de kanonnen werd Pfc. Muszynskiís wapen uit zijn armen geslagen waardoor het onklaar raakte. Zonder te aarzelen en zonder op bevelen te wachten kroop Pfc. Muszynski tot op 15 meter van de geschutsstelling van waaruit verwoestend vuur op zijn peloton werd gericht en schakelde de stelling met handgranaten uit waarbij hij vier vijanden doodde. Tijdens deze fase van de actie raakte Pfc. Muszynski dodelijk gewond door vijandelijk geweervuur. Met zijn moedige vastberadenheid en de moedige uitvoering van zijn plicht ten koste van zijn eigen leven, stelde Pfc. Muszynski een inspirerend voorbeeld voor al zijn kameraden en droeg direct bij aan het succesvol vestigen van het vitale bruggenhoofd aan de Waal."
Bijzonderheden:
Posthuum toegekend.
General Orders No.4, Headquarters, XVIII Airborne Corps (1944).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto's