TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Waaloversteek bij Nijmegen

Op deze locatie werd op 20 september 1944 met 26 canvas bootjes de Waaloversteek uitgevoerd door het Derde Bataljon van het 504th Regimental Combat Team onder leiding van majoor Julian Aaron Cook.

Het 504th Regimental Combat Team was geformeerd uit het 504th Parachute Infantry Regiment, het 30th7 Airborne Engineer Battalion en het 376th Parachute Field Artillery Battalion van de Amerikaanse 82 Airborne Division. De Waaloversteek werd verder ondersteund door dekkingsvuur van het 153rd Field Regiment Royal Artillery en Sherman tanks van de Grenadier Guards.

Tijdens de Waaloversteek en de strijd die de dagen daarna in de Betuwe plaatsvond, kwamen 48 Amerikaanse soldaten om het leven. Opvallend is, dat op de steen niet 48 maar 49 namen staan. Dat is het gevolg van een fout, ontdekt door historicus Frank van Lunteren en onder meer beschreven door verslaggever Dorine Steenbergen van De Gelderlander tijdens haar onderzoek voor een boek over het huzarenstuk.

Nieuw op het monument is de naam van radiotelegrafist Norris Case, die bij de oversteek sneuvelde maar tot voor kort niet werd vermeld op de Roll of Honour. Wel op die lijst, maar ten onrechte, stond Gerald Page Hereford die pas later sneuvelde. Die naam is uit piŽteit op de nieuwe gedenksteen blijven staan, waardoor die nu 49 namen telt.

De brug, genaamd "De Oversteek", zichtbaar achter het monument, ligt vrijwel op de historische plaats. Ter herdenking van de 48 Amerikaanse gevallenen, worden iedere avond bij zonsondergang de 48 lichtmasten op de brug ťťn voor ťťn - in marstempo - ontstoken. Iedere avond loopt een jonge veteraan, meestal vergezeld van burgers, met het ontsteken van de lichten mee, van zuid naar noord: de "Sunset March"

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Weg naar de Bevrijding / Willem Reijnders / Wilco Vermeer
  • Foto's: Dick de Bruijne (1, 2), Jimmy Hilgen (3, 4), Arjan Vrieze (5)

Gerelateerde boeken

51.863586, 5.847327

'Oversteek geallieerden bij Nijmegen cruciaal voor afloop Tweede Wereldoorlog'

sep2022

'Oversteek geallieerden bij Nijmegen cruciaal voor afloop Tweede Wereldoorlog'

De oversteek die de geallieerden maakten bij Nijmegen bepaalde het vervolg van de Tweede Wereldoorlog. Dat stelt Wiel Lenders, directeur van het Vrijheidsmuseum.

Lees meer

WOII-veteranen komen niet naar herdenkingen vanwege chaos op Schiphol

aug2022

WOII-veteranen komen niet naar herdenkingen vanwege chaos op Schiphol

Twaalf Amerikaanse veteranen die Nederland bevrijdden in de Tweede Wereldoorlog komen volgende maand niet naar de herdenkingen rond operatie Market Garden in Nijmegen.

Lees meer

Lees meer (21)