TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Waaloversteek bij Nijmegen

Op deze locatie werd op 20 september 1944 met 26 canvas bootjes de Waaloversteek uitgevoerd door het Derde Bataljon van het 504th Regimental Combat Team onder leiding van majoor Julian Aaron Cook.

Het 504th Regimental Combat Team was geformeerd uit het 504th Parachute Infantry Regiment, het 30th7 Airborne Engineer Battalion en het 376th Parachute Field Artillery Battalion van de Amerikaanse 82 Airborne Division. De Waaloversteek werd verder ondersteund door dekkingsvuur van het 153rd Field Regiment Royal Artillery en Sherman tanks van de Grenadier Guards.

Tijdens de Waaloversteek kwamen 48 Amerikaanse soldaten om het leven. Opvallend is, dat op de steen niet 48 maar 49 namen staan. Dat is het gevolg van een fout, ontdekt door historicus Frank van Lunteren en onder meer beschreven door verslaggever Dorine Steenbergen van De Gelderlander tijdens haar onderzoek voor een boek over het huzarenstuk.

Nieuw op het monument is de naam van radiotelegrafist Norris Case, die bij de oversteek sneuvelde maar tot voor kort niet werd vermeld op de Roll of Honour. Wel op die lijst, maar ten onrechte, stond Gerald Page Hereford die pas later sneuvelde. Die naam is uit piŽteit op de nieuwe gedenksteen blijven staan, waardoor die nu 49 namen telt.

De brug, genaamd "De Oversteek", zichtbaar achter het monument, ligt vrijwel op de historische plaats. Ter herdenking van de 48 Amerikaanse gevallenen, worden iedere avond bij zonsondergang de 48 lichtmasten op de brug ťťn voor ťťn - in marstempo - ontstoken. Iedere avond loopt een jonge veteraan, meestal vergezeld van burgers, met het ontsteken van de lichten mee, van zuid naar noord: de "Sunset March"

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Weg naar de Bevrijding & Willem Reijnders
  • Foto's: Dick de Bruijne (1, 2), Jimmy Hilgen (3, 4)

Gerelateerde boeken

51.863586, 5.847327

Geen Amerikaanse parachutisten bij herdenking van de oversteek

mei2019

Geen Amerikaanse parachutisten bij herdenking van de oversteek

Bij de herdenking van de Waaloversteek in september zullen er dit jaar geen militairen van de 82ste Airborne Divisie de rivier oversteken in rubber bootjes. Dat heeft de Amerikaanse ambassade laten weten. De oversteek zou niet passen in het drukke herdenkingsprogramma van de eenheid. De parachutisten zullen wel deelnemen aan de traditionele dropping boven de Ginkelse Hei.

Lees meer

Waalcrossing Market Garden herdacht bij monument Lent

sep2018

Waalcrossing Market Garden herdacht bij monument Lent

De Waalcrossing tijdens Market Garden in 1944 is donderdag herdacht bij het monument voor de 48 slachtoffers van de actie op de dijk bij Lent. Onder a...

Lees meer

Lees meer (10)