TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Dukeman, William Heiter, Jr.

Geboortedatum:
3 september 1921 (Strasberg/Colorado, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
5 oktober 1944 (Heteren, Nederland)
Begraven op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Margraten
Vak: G. Rij: 2. Graf: 11.
Dienstnummer:
19087501
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

William Heister Dukeman Jr. was een paratrooper die in Easy Company 506th Paratrooper Infantry Regiment en de 101st Airborne Division diende. Hij was nauw bevriend met John Martin, Frank Perconte, Albert Blithe en Everett Gray. Hij werd in de miniserie Band of Brothers gespeeld door acteur Mark Lawarance.

Jeugd
William Heister Dukeman Jr. werd geboren in Strasberg, Colorado op de Living Springs Ranch op 2 september 1921. Zijn vader was William Heister Dukeman Sr. en zijn moeder was Gertrude Nordow. Hij had drie broers Harry, Charles en Clem. Ook had hij ťťn zus, Mildred. Hij kreeg de koosnaam ĎBudí om hem te onderscheiden van zijn vader William Sr. Zijn moeder zei dat hij in 1922 geboren werd in plaats van 1921.

Bud ging naar school in Strasburg tot hij met zijn familie in 1929 naar Keenesburg, Colorado verhuisde. Hij studeerde af van zijn middelbare school in 1929. Nadat hij afgestudeerd was, reise hij met Everett Gray en twee vrienden naar Albuquerque, New Mexico waar ze werk vonden. Hij en Gray besloten dat ze meer verdienden als ze lid zouden worden van het leger. Dit deden ze en ze schreven zich in voor de Airborne Division.

Tweede Wereldoorlog
Hij trained bij Camp Taccoa onder kapitein Sobel. Daar werd hij goede vrienden met John Martin, Frank Perconte en Albert Blithe. Na zijn training als paratrooper, door bij oefensprongen af te maken, werden hij en de anderen naar Camp Mackall gestuurd om de basis training af te ronden. Ze werden naar het buitenland gestuurd naar een trainingskamp in Aldbourne, Engeland. Hier kregen ze meer basis training. William Dukeman werd gedropt op D-Day en raakte gescheiden van Easy Company. Hij raakte gewond aan zijn kin toen hij door vijandig vuur geraakt werd. Hij nam deel aan de slag om Caretan. Gedurende deze slag nam Easy Company het dorp in. Hij naam ook deel aan de "battle at Bloody Gulch", wat hij overleegde. Dukeman nam later deel aan operatie Market Garden in Nederland en hij nam verder ook deel in de strijd voor Nunen.

Gedurende een nachtelijke patrouille bij een cruising in Nederland werd Dukeman gedood door een groep Duitsers in een doorlaat onder de dijkweg. Er werd een geweergranaat op hem afgevuurd. De volgende dag versloeg Easy Company twee Duitse SS compagnies op die plek.

He is buried at Netherlands American Cemetery, Plot G, Row 2, Grave 11, Margraten, Netherlands.

Hij is begraven op de Netherlands American Cemetery in Margraten, Nederland.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Deze medaille is verkregen in de vorm van een eikenloof voor op het lint van de eerste medaille.
Purple Heart

Bronnen