Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Crossroads Monument Heteren

Door de inspanning van Bernie van Doorn en Rijacco Hoogendoorn is dit monument mogelijk gemaakt. De tekst op de plaat luidt:

"Kruispunt"

Op 5 oktober 1944 omstreeks half vijf in de ochtend, was dit het punt waarop de wegen van de Amerikaanse soldaten van de Easy-company van het 506de Parachute Infantry Regiment en van de soldaten van twee Duitse compagnies elkaar kruisten. De Duitse soldaten waren de Neder-Rijn overgestoken om vermoedelijk deel te nemen aan een grote aanval in de omgeving van Opheusden. Een patrouille van vijf Amerikanen was uit op verkenning, toen zij onder vijandelijk vuur kwamen te liggen. Met een zwaar gewonde soldaat wist de patrouille zich terug te trekken naar de commandopost en zij bracht daar verslag uit. Direct ging een nieuwe patrouille terug naar de plek om het vijandelijke vuur te beantwoorden.

De tweede patrouille sloop in op het machinegeweer dat de eerste patrouille onder vuur had genomen. Met succes loste ze enkele schoten, waarna ze terugkeerde naar haar achterhoede. Het vuurgevecht brak aan beide kanten los.

Later kwam de Amerikaanse bevelhebber tot de conclusie dat de vijand zich achter een hoger gelegen weg bevond, terwijl de Amerikanen in een ondiepe sloot lagen en geen veilige mogelijkheden zagen om zich terug te trekken. Er zat niets anders op dan aan te vallen. Bij zonsopkomst kwamen de orders om de bajonetten op de geweren te bevestigen en te wachten op het signaal om aan te vallen.

Niet wetende dat 150 soldaten zich achter de weg ophielden, werd de aanval realiteit en renden circa 35 mannen richting de hoger gelegen weg. Achter de dijk werden de soldaten van de Duitse compagnie compleet overdonderd en zagen de Amerikaanse soldaten een veld vol vijandelijke soldaten. Een gehele compagnie raakte in paniek toen ze onder, verhoudingsgewijs, bescheiden vuur kwamen te liggen. Gedurende het vuurgevecht kwam een tweede Duitse compagnie de dijk bij toeval over. Met weinig mannen wisten de Amerikanen het gevecht meester te blijven.

Ondanks een grote tegenstand wonnen de Amerikanen deze slag. Aan de Duitse zijde waren zeker vijftig doden te betreuren en aan de Amerikaanse zijde ťťn dode. Deze laatstgenoemde jonge Amerikaanse soldaat raakte gewond door een granaatscherf, die vervolgens zijn hart raakte. Deze soldaat was William Heiter Dukeman Jr (2-09-1921 - 5-10-1944).

Moge dit symbool alle soldaten herinneren die bij de strijd alhier waren betrokken.


Op 13 januari 2011 bleek dat het monument was geraakt door een onbekende auto. In augustus 2011 is het monument vervangen door een nieuw monument. Op foto 4 en 5 kunt u het oude monument bekijken.

De slag rond het 'Kruispunt' komt voor in de serie Band of Brothers.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.95861, 5.73173

Monument moet vergeten oorlogsslachtoffers eren: ĎZe gaven hun leven voor onze vrijheidí

feb2021

Monument moet vergeten oorlogsslachtoffers eren: ĎZe gaven hun leven voor onze vrijheidí

Honderden soldaten kwamen om het leven in de Betuwe, een regio waar tijdens de Tweede Wereldoorlog veel is gevochten. Het is een historische strijd die volgens inwoners van de Gelderse streek te vaak wordt vergeten. Daarom is een dorpje in de buurt van Elst nu hard aan het werk om een nieuwe gedenkplek in te richten.

Lees meer

Fotoverslag Herinneringsweekend Heteren 13 oktober 2018 deel 2

okt2018

Fotoverslag Herinneringsweekend Heteren 13 oktober 2018 deel 2

Van 12 t/m 14 oktober 2018 is het herinneringsweekend te Heteren. Het kamp met reenactment is opgeslagen in de uiterwaarden. Op zaterdagmorgen verzorgde Parachute Group Holland parachutesprongen nabij het Crossroads monument. In de middag was het kampement geopend en werd er een mockbattle gehouden. Dit is deel 2. Deel 1 is hier te vinden.

Lees meer

Lees meer (2)