TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Alison, John Richardson (Johnny)

Geboortedatum:
21 november 1912 (Micanopy/Florida, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
6 juni 2011 (Washington D.C., Verenigde Staten)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 30. Graf: 332-2.
Dienstnummer:
0-21393
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
16th Fighter Squadron, 51st Fighter Group, U.S. Army Air Forces
Toegekend op:
12 september 1942
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als vlieger van een P-40 jager van 16th Fighter Squadron, 51st Fighter Group, TENTH Air Force, in gevecht tegen vijandelijke troepen op 30 juli 1942 boven Hengyang in China.
Op die dag startte Major Alison om 01:00 uur in een P-40 jager om een vijandelijke formatie bommenwerpers te onderscheppen die op 15.000 voet boven Hengyang vloog. Zonder aarzelen ging hij de strijd aan met deze sterkere formatie en hoewel hij door vuur van de vijand geraakt werd in zijn motor en in de cockpit vuurde hij achtereenvolgens op de drie bommenwerpers waarvan er twee in brand vlogen en neerstortten. De andere brak met twee rokende motoren de aanval af en bereikte de thuisbasis waarschijnlijk niet. Met zijn beschadigde en haperende vliegtuig en achtervolging onmogelijk, zou Major Allison onder de omstandigheden volkomen gerechtigd zijn geweest zijn toestel per parachute te verlaten maar hij koos ervoor een nachtelijke noodlanding te maken om zijn broodnodige uitrusting te redden. Omdat hij het vliegveld niet kon bereiken landde hij in een nabijgelegen rivier waaruit zijn vliegtuig later werd geborgen. Door deze overmacht ís nachts aan te vallen, twee bommenwerpers te vernietigen en waarschijnlijk de hele vijandelijke formatie nadat zijn toestel door vijandelijk vuur was beschadigd en daarna te proberen zijn gehavende vliegtuig te behouden, toonde Major Alison buitengewoon heldendom en grote vaardigheid. Zijn ontegenzeggelijke waarde in het luchtgevecht past binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten en strekt hem, de 10th Air Force en de United States Army Air Forces tot grote eer.

Headquarters: U.S. Army Forces-China/Burma/India, General Orders No. 8 (September 12, 1942).
Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Major General (Generaal-majoor)
Distinguished Service Medal - Air Force
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Major General (Generaal-majoor)
Legion of Merit - US Military
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Major General (Generaal-majoor)

Tweede LoM ontvangen als Bronze Oak Leaf Cluster op het lint van de eerste medaille.
Legion of Merit - US Military

Bronnen

Foto