TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kindel, Josef

    Geboortedatum:
    23 november 1912 (Keulen, Duitsland)
    Overlijdensdatum:
    5 augustus 1948 (Almelo, Nederland)
    Dienstnummer:
    SS-Unterscharführer SD-Aussenstelle Groningen
    Nationaliteit:
    Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

    Biografie

    Jozef Kindel was voor de oorlog loodgieter maar trad om financiële redenen toe tot de SS. Hij deed dienst bij de Grenzpolizei in Delfzijl, een afdeling van de Groningse SD. In 1943 werd Kindel samen met collega Schäper overgeplaatst naar het Scholtenhuis. Kort daarna bereikte Kindel het bericht dat bij een geallieerde bomaanval zijn vrouw en kinderen waren gedood. Vanaf dat moment veranderde hij volledig.
    Kindel werd aangesteld als assistent van Lehnhoff. Hij hielp bij verhoren en bij acties en was dan zeer geweldadig en wreed. Hij nam Astrid, een agressieve herdershond, over van collega Sleijfer. Hij liet het beest arrestanten bijten bij het verhoor.
    Hij had een verhouding met Frau Klomb. Ook knoopte hij met geestelijke en lichamelijke dwang sexuele relaties aan met vrouwelijke gevangenen.
    Kindel kreeg een hersenbloeding waaraan hij overleed voordat er uitspraak werd gedaan.

    Hij was o.a. betrokken bij oorlogsmisdrijven in Makkum, Anlo en Norg.
    Betrokken bij: Gerrit Beukema, Teake Schuilinga (2de schutter), Bront Bossinga, Freerk Zigterman (schutter), Jorrit de Jong, Hendrik Top.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Foto 1: OVCG
    • - www.scholtenhuis.nl/

    Foto