TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herlé, George Frans Johan

Geboortedatum:
3 juni 1885 (Amsterdam, Nederland)
Overlijdensdatum:
30 december 1944 (Hoorn, Nederland)
Begraven op:
Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn
Vak: STC. Rij: 4. Graf: 47.
Dienstnummer:
NSB Stamb. nr. 8402
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Woonde in Amsterdam, Halmaheirastraat 13hs. Gehuwd. Landwacht Niederlande Bereich II / 811 Btl. SS-Unterscharführer. George had een rumoerig leven achter de rug. Als negentienjarige trok hij naar Duitsland en later naar Italië. Van 1908 tot 1912 woonde Herlé wederom in Duitsland, in Lüdenscheid. In 1914 keerde hij terug naar zijn geboorteplaats. Zijn echtgenote, bij wie hij vier kinderen had, stierf op jonge leeftijd. Later hertrouwde de Amsterdammer. Herlé heeft diverse beroepen gehad, zoals masseur, handelaar, loodgieter, metaalbewerker en koperslager. Reeds spoedig na de oprichting van de NSB, in 1933, werd hij lid van deze nationaal-socialistische partij, met stamboeknr. 8402. Tevens meldde hij zich bij de motorafdeling van de W.A. Hij was onder meer vaandrig en blokleider bij de W.A. alsmede chef bij de voorlichtingsdienst. Begin 1943 werd Herlé Rottenführer bij de Landwacht. Uiteindelijk verliet hij Amsterdam weer en vestigde zich in Hoorn. Daar infiltreerde de fanatieke nazi-aanhanger voor de SD binnen verzetskringen.
Eind 1944 kwam de gewestelijke Binnenlandse Strijdkrachtenleiding achter zijn activiteiten en werd besloten hem te liquideren. Tijdens een bezoek aan kapper Groot is hij door de verzetslieden Kees Dijkstra, Cees Geurtsen, Henk Kleipoel, de Belg Georges Trigaller, Jo Vet en de gedeserteerde Duitse Wehrmachtmilitair en felle anti-nazi Karl Weinreich (Duitse Kareltje) doorzeefd met 23 kogels. Allen behoorden tot de KP Hoorn/Berkhout. Als represaille zijn op 4 januari 1945 op het plein voor de Nederlands Hervormde Kerk in Hoorn vijf verzetsmensen gefusilleerd door een vuurpeloton bestaande uit Nederlandse en Duitse leden van de Sicherheitspolizei Wachzug onder leiding van Unterscharführer Stöver.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto

Thema's