TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vliegenberg, Wilhelmus Franciscus

Geboortedatum:
4 mei 1916 (Helmond)
Overlijdensdatum:
13 november 1942 (Middellandse Zee a/b Hr. Ms. Isaac Sweers)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Woonde in Helmond, Tolpoststraat 34. Monteur.

Gestorven aan boord van de Hr. Ms. Isaac Sweers, toen deze op 13 november 1942 getorpedeerd werd in de Middellandse Zee.

Tekst op het bidprentje:
"Bid voor de Ziel van Zaliger Wilhelmus Franciscus Vliegenberg geboren te Helmond 4 Mei 1916 als oorlogsslachtoffer gevallen voor ons aller Vaderland op 13 November 1942.

Met diepe weemoed in het hart nam hij afscheid van zijn dierbaar tehuis, om zijn plicht jegens het Vaderland te vervullen. Allen weenden en baden en smeekten, omdat hij niet terugkeerde op den bepaalden dag. Toen het licht der bevrijding begon door te schemeren, kwam het noodlottig bericht dat Hr. Ms. "Isaac Sweers" waar hij zich aan boord bevond, vergaan was.
De heer heeft 't zoo gewild, en wie zal Hem durven vragen, waarom Hij zoo gehandeld heeft.
Dierbare ouders, Hebt dank voor al Uw liefde, goedheid en zorgen; Hebt dank vooral omdat gij mij door Uw woord en voorbeeld den weg geleerd hebt naar mijn Vader in den Hemel.
Lieve zusters, troost vader en moeder bij dit verdriet, door uw liefde te verdubbelen.
Dierbare verloofde. Gods H. Wil vroeg van U het offer van mijn leven. Leg U daarbij neer. Zijn H. Wil geschiede. Van uit den Hemel zal ik U blijven steunen.
Geachte familie en kennissen, legt u als plicht op voor mijne ziel te blijven bidden.
Genade Heer Jezus, geef hem de eeuwige rust."

Vliegenberg was Stoker 1e klasse aan boord van de Hr. Ms. Isaac Sweers. Het schip bevond zich voor de Algerijnse kust als ondersteuning van operatie Torch. Het werd tot zinken gebracht door twee torpedo's van de U-431. 108 van de 194 bemanningsleden kwamen om het leven. Uit Helmond kwam ook Jacobus Verhoeven op dit schip om het leven.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
6 juni 1950
Krijg ter zee 1940-1945.
Nederland Mei 1940.
Middellandse zee 1940-1945.
Oorlogsherinneringskruis (OHK)

Bronnen

Foto's

Nieuws

Helmondse oorlogsslachtoffers: De Hr. Ms. Isaac Sweers

feb2016

Helmondse oorlogsslachtoffers: De Hr. Ms. Isaac Sweers

Het onderzoek naar de gebeurtenissen in Helmond in de Tweede Wereldoorlog zorgt er ook voor dat je op veel rommel- en boekenmarkten komt om te kijken of er nog pareltjes over Helmond tussen liggen. Zo ook afgelopen zaterdag op de boekenmarkt in Sint-Oedenrode. Over Helmond vonden we helaas niks, maar wel het boek Zij vochten op de Zeven ZeeŽn. Het boek is geschreven door K.W.L. Bezemer en werd oorspronkelijk uitgegeven in 1954. Wij vonden een tweede druk uit 1956 voor welgeteld twee euro. Iedereen met een beetje interesse in de Nederlandse maritieme geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zal het wel kennen. Het boek heeft zelfs een eigen Wikipedia-artikel.

Lees meer

Thema's