TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Conein, Lucien Emile

Geboortedatum:
29 november 1919 (Parijs, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
3 juni 1998 (Bethesda, Maryland, Verenigde Staten)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Dienstnummer:
01-322-769
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Intelligence Services, Office of Strategic Services (OSS), U.S. Government
Toegekend op:
18 september 1945
Aanbeveling:
Captain Lucien E. Conein wordt aanbevolen wegens opmerkelijke diensten in de periode van 1 augustus tot aan het einde der vijandelijkheden op 15 augustus 1944, toen hij lid was van de Secret Intelligence Branch van het Office of Strateigic Services in China. In die periode voerde hij het bevel over een groep commando’s samengesteld uit Amerikanen, Fransen en Chinezen met als opdracht het verzamelen van inlichtingen en het lastig vallen van de vijand in de buurt van de steden Lang-Son en Bong-Xom in Frans Indo-China. Captain Conein was verantwoordelijk voor het selecteren, trainen en opleiden van zijn team en ook voor het voorbereiden van de aanval op het Japanse hoofdkwartier en de garnizoenen bij Lang-Son en Bong-Xom en het met succes uitvoeren van de missie.
In de voorbereiding op de missie deed Captain Conein zeven dagen voor de operatie een verkenning van de route die zijn team moest nemen door gebied waarin door Japanners zwaar werd gepatrouilleerd en waar garnizoenen lagen. De inlichingen die hij tijdens deze verkenning verzamelde waren van onschatbare waarde voor het succes van de missie en het zo laag mogelijk houden van verliezen in zijn team. Toen een aanval door Japanse troepen dreigde en hem door Chinese en Franse commandanten werd aangeraden het gebied te verlaten, koos hij ervoor te blijven en zijn positie te verdedigen tegenover van uit het noorden en westen oprukkende Japanse troepen. Op 9 juli 1945 leidde Captain Conein zijn troepen in een succesvolle aanval op Lang-Son en het hoofdkwartier van de Japanse 22ste Divisie. Na een geforceerde mars van 23 uur door vijandelijk gebied viel hij met succes het Japanse garnizoen bij Bong-Xom aan en trok zich toen veilig terug op Chinees grondgebied. Deze aanvallen op de vijand ontregelden zijn troepen en stopten zijn opmars naar het bedreigde deel van China.
Zijn acties waren voorbeeldig en vormden een inspiratie voor allen die met hem samen werkten, niet alleen zijn eigen mensen maar ook de Chinese en Franse commandanten die niet geloofden dat een tegenaanval zou slagen. Zijn prestaties strekken hem en de strijdkrachten van de Verenigde Staten van Amerika tot grote eer.
Bronze Star  Medal (BSM)
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)

Tweede SSM als oak leaf cluster ontvangen
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
CIA
CIA Intelligence Star
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Intelligence Services, Office of Strategic Services (OSS), U.S. Government
Wegens zijn onderhandelingen met Ho Chi Min in Hanoi met als resultaat de vrijlating van diverse gevangen genomen Franse staatsburgers.
Chevalier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met zilveren ster
Croix de Guerre (1939-1945)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met zilveren ster - tweede CdG
Croix de Guerre (1939-1945)

Bronnen

Foto