TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Peterson, Chesley Gordon

Geboortedatum:
10 augustus 1920 (Salmon/Idaho, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
28 januari 1990 (Riverside/California, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
RAF: 83706 USA: 0-885114
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

De enige Amerikaanse gevechtspiloot die zowel de U.S. Distinguished Service Cross als de Britse Distinguished Service Order verleend kreeg.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 71 (Eagle) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
17 oktober 1941
Aanbeveling:
Deze Amerikaanse piloot heeft de afgelopen drie maanden zijn sectie met initiatief en vastberadenheid aangevoerd. Hij heeft 42 operationele vluchten gemaakt en twee vijandelijke toestellen vernietigd, nog eens twee waarschijnlijk en een toestel beschadigd. Met zijn koelbloedigheid en moed heeft hij een fraai voorbeeld gesteld.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
Eenheid:
No. 71 (Eagle) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
11 september 1942
Uitgereikt voor:
Operatie Jubilee
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Deze officier heeft een groot aantal vluchten gemaakt boven door de vijand bezet gebied. Hij heeft voortdurend een hoge kwaliteit van leiderschap getoond dat aanzienlijk heeft bijgedragen aan de efficiëncy van zijn squadron. Tijdens de operatie boven Dieppe schoot Squadron Leader Peterson een Junkers Ju 88 neer waarmee zijn aantal overwinningen op zes kwam. Zijn plichtsbesef is opmerkelijk geweest.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
4th Fighter Group, 8th Air Force
Toegekend op:
2 juli 1943
Distinguished Service Cross (DSC)
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen een Distinguished Service Cross toe te kennen aan Lieutenant Colonel (Air Corps) Chesley Gordon Peterson (ASN: 0-885114), United States Army Air Forces, wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als piloot van een P-47 Thunderbolt jachtvliegtuig en als Commanding Officer of the 4th Fighter Group, EIGHTH Air Force tijdens luchtgevechten tegen vijandelijke troepen in mei 1943. Toen hij een formatie leidde die bommenwerpers escorteerde en nadat zijn vleugelman wegens motorstoring achterop was geraakt, kreeg Colonel Peterson acht vijandelijke vliegtuigen in zicht die op het punt stonden de formatie bommenwerpers aan te vallen. Met volledige minachting voor eigen veiligheid en zonder hulp bond hij onmiddellijk de strijd aan met de acht vijandelijke toestellen, schoot er vermoedelijk een neer en beschadigde een ander. Door de felheid en onbevreesdheid van de aanval viel de vijandelijke formatie uiteen en werd de aanval verhinderd; daarmee droeg hij grotendeels bij aan de veiligheid van de bommenwerpers en het succesvol voltooien van hun missie.

Headquarters, European Theater of Operations, U.S. Army, General Orders No. 39
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Major General (Generaal-majoor)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika. De uiterst opmerkelijke prestaties van Generaal Peterson en zijn loyale bijdrage strekken hem en de luchtmacht van de Verenigde Staten tot de hoogste eer.

Legion of Merit - US Military
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Major General (Generaal-majoor)
Eenheid:
Assistant Chief of Staff for Intelligence, Commander in Chief Pacific, U.S. Air Force
Aanbeveling:
Aan Major General Chesley Gordon Peterson (ASN: 0-885114), United States Air Force, is een Bronze Oak Leaf Cluster in plaats van een tweede Legion of Merit uitgereikt wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten, culminerend in Assistant Chief of Staff van de Intelligence, Staff, Commander in Chief, Pacific, van april 1976 tot juli 1970. De uiterst opmerkelijke prestaties van Generaal Peterson leidden tot een lange en opmerkelijke loopbaan en zijn loyale bijdrage in dienst van zijn land strekken hem en de luchtmacht van de Verenigde Staten tot de hoogste eer.

Tweede LoM als Bronze Oak Leaf Cluster ontvangen
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Tweede AM als Bronze Oak Leaf Cluster ontvangen
Air Medal (AM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Derde AM als tweede Bronze Oak Leaf Cluster ontvangen
Air Medal (AM)

Bronnen

Foto's