Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Howard, James S.

Geboortedatum:
16 oktober 1917 (Dustin/Oklahoma, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
18 oktober 2002 (Tulsa/Oklahoma, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
448-01-7084
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Vloog met B-17's, B-29's, B-47's en B-52's. Was zowel officier in de Army Air Corps als de Air Force. Vloog missies in WO2, Korea en Vietnam.

Ook verkregen onderscheidingen:

Combat Readiness Medal
Medal for Humane Action
Longevity Svc. Award with 1 Silver Oak Leaf Cluster and 1 Bronze O.L.C.
Small Arms Expert Marksmanship Ribbon
Philippine Indep. Ribbon
NATO Medal

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
61st Bombardment Squadron, 39th Bombardment Group, U.S. Army Air Forces
Toegekend op:
23 juni 1945
Aanbeveling:
Wegens waardevolle prestaties in de lucht als lid van de bemanning op geslaagde missies tegen het Japanse Keizerrijk. Drie vluchten werden gemaakt onder snel wijzigende en soms slechte weersomstandigheden. De vluchten waren onderhevig aan intens vijandelijk afweervuur en tegenstand door jagers. Er waren voortdurend problemen met de navigatie, het gevaar van motorstoring en soms een noodlanding ver op zee. Gedurende een lange periode van lichamelijke en geestelijke druk en niet afgeschrikt door de regelmatig terugkerende gevaren toonde elk bemanningslid moed en vaardigheid bij de uitvoering van zijn taak die hem en de Army Air Force tot grote eer strekten. 16 april tot 5 juni 1945.
Air Medal (AM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
61st Bombardment Squadron, 39th Bombardment Group, U.S. Army Air Forces
Toegekend op:
8 oktober 1945
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Wegens buitengewone prestaties in de lucht vanaf een basis op de Marianen boven het Japanse eiland Honshu en Kyushu op 4 mei en 15 juni 1945. Op 4 mei was Major Howard leider van de formatie B-29 bommenwerpers van de 39th Bombardment Group die een aanval deed op op het vliegveld bij Saeki op Kyushu. Toen het leidende vliegtuig niet In het verzamelgebied verscheen, gaf Major Howard de leiding over aan zijn plaatsvervanger in wiens vliegtuig hij vloog en leidde het formeren van de rest van het squadron met precisie en uitmuntende vliegkunst. Door zijn deskundigheid werd de formatie op tijd gevormd en Major Howard leidde daarna de formatie op de terugtocht met ontwijkende acties door het afweervuur. Op 15 juni was Major Howard Command Pilot van een B-29 die taak had een speciale verkenningsmissie uit te voeren voor de zeer geslaagde aanval bij daglicht op het stedelijk gebied van Osaka in Japan. Zijn missie was de hoofdmacht naar het verzamelgebied te leiden en de hoogtes te bepalen waarop de weersomstandigheden het gunstigst waren voor het verzamelen. Hij cirkelde meer dan een uur boven het verzamelgebied en het doel op hoogten tussen 10.000 en 25.000 voet. Major Howard ontdekte uiteindelijk een plek op 20.000 voet tussen twee lagen bewolking die voor de hoofdmacht groot genoeg was om in formatie te komen. Deze informatie werd samen met andere waardevolle gegevens voor de navigatie doorgeseind naar de aanvalsmacht en hij bleef ter assistentie boven het verzamelgebied cirkelen tot de formatie compleet was. Toen de missie voltooid was, zette hij ondanks een gevaarlijk lage voorraad brandstof koers naar de basis. De opmerkelijk professionele prestatie van Major Howard en zijn dappere plichtsbesef strekken hem en de Army Air Force tot grote eer.
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Toegekend op:
10 augustus 1966
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met bronzen ster.
Asiatic-Pacific Campaign Medal
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)

Met bronzen ster.
Vietnam Service Medal (VSM)

Bronnen

  • Foto: Familie
  • - Familie

Foto