TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Boon, Johan Gerard

Geboortedatum:
7 oktober 1869 (Amsterdam, Nederland)
Overlijdensdatum:
28 januari 1945 (Ambarawa, kamp 7)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Kembang Kuning
Vak: AAA. Graf: 49.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Rang:
Eerste Luitenant der Cavalerie
Toegekend op:
1900
"Het ridderschap verdiende 1ste luitenant Boon tijdens de dekking van een transport op 10 september 1899. In dien gedenkwaardigen dag ruke hij uit met een peloton cavalerie, vergezeld van een detachement infanterie van 80 bajonetten uit met de opdracht om een transport van Sigli naar Glé Gapoei te begeleiden en in afwachting van de aankomst van een terugkeerend transport een verkenning naar Langga te maken.
De verkenning van Langga leverde niets bijzonders op, docht wel vernam Boon, dat de vijand zich noorderlijker ophield op den linkeroever van de Pidie-rivier. Dit was een kolfje naar zijn hand en daar hij als oudste het commando over het geheele detachement voerde, besloot hij de verkenning voort te zetten.

Met de spits van het detachement, bestaande uit 8 man uit Mé Tareuem op de sawah rijdend, ontdekte Boon op ongeveer 600 meter afstand eenige met geweren gewapend Atjehers, die hard loopend den kampong Beau'ah trachtten te bereiken. De gelegenheid onmiddelijk aangrijpend om zijn slag te slaan, besloot Boon, wiens peloton nog voor een groot gedeelte werd opgehouden door een modderig gedeelte in Mé Tareueum, om met de spits van 8 man tot den aanval over te gaan. De cavalerist Gelsema, commandant van een zijpatrouille, dit ziende, snelde onmiddelijk met zijn afdeeling te hulp.

Dank zij zijn beslist en overrompelend optreden haalde Boon den ongeveer 40 man sterken vijand, voor het grootste deel met geweren gewapend in, op het oogenblik dat reeds een gedeelte daarvan in de rivier Kroeeng Anderie een goed heenkomen trachtte te zoeken. Den vijand werd niettegenstaande zijn groote overmacht door den stoutmoedigen ruiteraanval overbluft. Hij schoot in het wilde weg zijn geweren af en dacht slechts aan de vlucht. Eén zwaar gewonde en 3 dooden met hunne wapens in de handen bleven op het strijdtoneel achter. Nog meerdere vijanden werden verwond, docht wisten over de rivier te ontsnappen.

Nadat ook het gros van het peloton was aangekomen, ging Boon tot vervolging van den vijand over en verdreef hem geheel."
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
Toegekend op:
31 juli 1902
Wegens het onderscheiden bij de krijgsverrichtingen in Pidie.
Eervolle Vermelding (EV)

1896-1900 en 1901-1905
Ereteken voor Belangrijke Krijgsbedrijven

Bronnen

Foto