TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Suttill, Francis Alfred "Prosper"

Geboortedatum:
17 maart 1910 (Mons-en-Barœul/Hauts-de-France, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
23 maart 1945 (Concentratiekamp Sachsenhausen)
Vermeld op:
Groesbeek Memorial Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek
Dienstnummer:
130049
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Deze officier sprong op 1 october 1942 af boven Frankrijk om het verzet in het gebied rond Parijs te organiseren. In zes maanden tijd bouwde hij een van de krachtigste verzetsbewegingen in Frankrijk op in een gebied dat zich slecht leende voor ondergronds werk. Door zijn opmerkelijke persoonlijkheid en diplomatie knoopte hij uitstekende relaties aan met de diverse groepen in en rond Parijs en organiseerde die op een veilige en efficiënte basis. Het bereik van zijn organisatie strekte zich helemaal uit tot Le Mans, Orleans en Bauvais en om leiding te geven aan de buitengroepen werden hulpleiders aangesteld.
Major Suttill regelde op grote schaal de ontvangst van wapens en explosieven en behaalde uitstekende resultaten met de voorraden die hij ontving. Zijn meest opmerkelijke prestaties waren de sabotage van het krachtstation bij Chaigny in maart 1943 waardoor de hoogspanningsleidingen naar Eguzon, Chivilly en Epines Fortes buiten gebruik raakten; het in brand steken van 1.000 liter benzine en succesvolle aanvallen op vijandelijke goederentreinen op de lijn tussen Orleans en Parijs. In april 1943 voerden zijn groepen 63 sabotage acties tegen de vijand uit, lieten drie troepetransporttreinen ontsporen, doodden 43 Duitsers en verwondden er 110.
Waar mogelijk leidde Suttill zelf deze operaties tegen de vijand en inspireerde zijn mannen met zijn opmerkelijke persoonlijke moed. De activiteiten van zijn groepen vonden zo uitgebreid plaats dat de Gestapo zich enkele maanden lang concentreerde op het oprollen van het netwerk. Suttill werd uiteindelijk eind juni 1943 gearresteerd.
Gedurende negen maanden ondergronds werk leverde deze officier een zeer grote bijdrage aan de organisatie van het verzet in noord-Frankrijk. De prestaties die hij in die periode leverde, waren ongeëvenaard. Hij was een uitmuntend leider en een inspiratie en voorbeeld voor allen die met hem samen werkten, zowel Britten als Fransen. Hij toonde uitstekende moed en zelfopoffering en liet nooit na, de gevaarlijkste taken zelf uit te voeren. Er wordt nadrukkelijk geadviseerd hem voor te dragen voor Companion van de Distinguished Service Order.
Getekend door General-major Colin Gubbins
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen