TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Thomas, Gerald Carthrae

Geboortedatum:
29 oktober 1894 (Slater/Missouri, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
7 april 1984 (Washington D.C., Verenigde Staten)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Colonel (Kolonel der Mariniers)
Eenheid:
1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
april 1943
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten als Operations Officer van de 1st Marine Division in het gebied tussen Tulagi en Guadalcanal tijdens Wereldoorlog II. Hoewel hij beperkt werd door tijd en geconfronteerd was met verbingsproblemen tussen de wijd verspreide eenheden van de landingstroepen, slaagde Colonel Thomas volledig in het opzetten van operationele plannen en bevelen voor de ontscheping van de divisie en de daarop volgende bezetting en verdediging van het veroverde gebied.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 313
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Brigadier General (Brigadegeneraal der Mariniers)
Toegekend op:
juni 1944
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten als stafchef van een amfibisch korps van de mariniers in de periode van 7 augustus tot 15 september en van 10 oktober tot 8 november 1943. Generaal Thomas droeg aanzienlijk bij aan het succes van onze operaties tijdens de bezetting van de Treasury eilanden, de landing op Choiseul en de vestiging vasn het bruggenhoofd aan de Keizerin Augusta Baai.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 327
Legion of Merit - US Military
Periode:
Koreaanse Oorlog (1950-1953)
Rang:
Major General (Generaal-majoor der Mariniers)
Eenheid:
1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
13 augustus 1951
Distinguished Service Cross (DSC)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand van de Verenigde Naties, dienend als commanderend generaal, 1st Marine Division (Reinforced) in actie tegen vijandelijke agressieve troepen bij de Yang-gu-Inje linie in Korera van 22 mei tot 20 juni 1951. De divisie van major general Thomas had opdracht fanatieke vijandelijke troepen uit hun zwaar versterkte en fel verdedigde posities ten noorden van de Yang-gu-Inje linie te verdrijven. Nadat ze hun doel bereikt hadden, bleek dat een succesvolle defensie een verder doordringen in het ruige bergachtige terrein naar het noorden noodzakelijk maakte. Met vertoon vaan superieure beheersing van militaire tactiek, kennis van het terrein en een agressieve, vastberaden strijdlust zette generaal Thomas door en in een reeks van knappe manoeuvres door de divisie slaagde hij erin vitaal terrein veilig te stellen ondanks felle vijandelijke tegenstand. Om maximaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden van zijn eenheid, onderhield hij nauwe persoonlijke contacten met de voorste eenheden en zijn aanwezigheid gedurende lange tijd en op het hoogtepunt van de zwaarste gevechten vormden een sterke en kalmerende invloed en een blijvend voorbeeld van moed voor zijn officieren en manschappen. Voortdurend kwetsbaar voor vijandelijk vuur, ontsnapte hij bij een gelegenheid maar net aan de dood toen de helicopter waarin hij vloog fel beschoten werd door mortieren en artillerie. Zijn onwankelbare moed onder vuur, zijn bezielende leiding en grote bezorgdheid over het welzijn van zijn mannen, droegen bij aan de herhaalde successen die door zijn eenheid werden bereikt.
Periode:
Koreaanse Oorlog (1950-1953)
Rang:
Major General (Generaal-majoor der Mariniers)
Eenheid:
1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
14 december 1951
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Aanbeveling:
Wegens uiterst waardevol optreden bij het verlenen van opmerkeijke diensten in een positie met grote verantwoordelijkheid als bevelvoerend generaal FIRST Marine Division van 20 april 1951 tot 10 januari 1952. Met vertoon van superieur leiderschap, een scherpzinnig inzicht en een grondige kennis van krijgswetenschappen, vormde generaal Thomas zijn eenheid tot tot een samenhangend en agressief geheel dat zich op superieure wijze bewees tijdens de zware omstandighden van de strijd. Generaal Thomas kwam aan het bevel tijdens de inleidende fase van het grote voorjaarsoffensief van de vijand en door knappe toepassing van zijn professionele opvattingen en zeldzame vermogen tot snelle beslissingen in noodsituaties waarin vertraging geen optie is, onderscheidde zijn eenheid zich voortdurend in achterhoedegevechten en verdediging en vervolgens in offensieve tactische operaties tegen een numeriek sterkere en fanatieke tegenstander. Zijn volledig gebruikmaken van de capaciteiten van zijn eenheid en bezielende leiding verhoogden de efficiëncy van het gevecht, versterkten de korpsgeest en leverden een belangreijke bijdrage aan de eerste campagne van de Verenigde Naties voor wereldvrede. De voorbeeldige prestaties van generaal Thomas strekken hem tot de hoogste er en komen overeen met de beste tradities van de strijdkrachten.

Department of the Army: General Orders No. 107 (December 14, 1951), Amended by General Orders 42 (April 23, 1952)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Brigadier General (Brigadegeneraal der Mariniers)
Eenheid:
HQ, U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten, dienend op het hoofdkwartier van het United States Marine Corps, Washington, D.C., in de periode van 19 januari 1944 tot 12 november 1946.


Tweede LoM als Gold Star op het lint van de eerste medaille ontvangen.
Legion of Merit - US Military
Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Sergeant (Sergeant der Mariniers)
Eenheid:
75th Company, 6th Regiment (Marines), 2nd Division, American Expeditionary Forces (AEF), U.S. Army
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie kan een zilveren ster werden bevestigd op het lint van de Victory Medals die hem al zijn toegekend. Sergeant Thomas onderscheidde zich, dienend bij de 75th Company, Sixth Regiment (Marines), 2nd Division, American Expeditionary Forces bij Chateau Thierry, Frankrijk van 6 juni tot 10 juli 1918.


Citation Orders, 2d Division, American Expeditionary Forces
Silver Citation Star

Bronnen