TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingssteen Westerstraat 51

Deze herdenkingsstenen liggen hier voor oorlogsslachtoffers, gedeporteerd en/of vermoord in de Tweede Wereldoorlog. Ze worden geplaatst vaak als alternatief voor de officiële Stolpersteine van het project van Gunter Demnig. Daar waar er geen Stolperstein is maar men toch wil herdenken, wordt deze herdenkingssteen gebruikt. De stenen liggen in de meeste gevallen voor het laatst bekende woonadres van de slachtoffers.

In Amersfoort worden de herdenkingsstenen ook toegekend aan verzetsstrijders, die om het leven zijn gekomen.

In Amersfoort is op 23-08-2017 één Herdenkingssteen geplaatst voor:

CHRISTIAAN GRAAFF
vermoord in Dachau
op 05-04-1945
27 jaar oud.

Dit adres, waar de herdenkingssteen is geplaatst, is het correspondentieadres van zijn ouders, dat vermeld stond in een overlijdensbericht uit juni 1945. Het slachtoffer in kwestie woonde op de Gabriëlstraat 12 in Amersfoort.
Dit bleek na nader onderzoek in het Nationaal Archief en in de Arolsen Archieven. De herdenkingssteen ligt dus eigenlijk verkeerd.

Christiaan Graaff is opgepakt omdat hij op het verkeerde moment het verkeerde uitriep, wat werd opgemerkt door toevallig passerende Duitse soldaten, met alle gevolgen van dien.

Christiaan werd op 12 februari 1943 bij de beschieting door Engelse vliegtuigen van het Duitse S.S. kamp nabij Amersfoort, toen hij over die beschieting op luidruchtige wijze zijn vreugde betoonde, gearresteerd door passerende Duitse soldaten en overgebracht naar het concentratiekamp. Via Amsterdam en Vught kwam hij tenslotte in een kamp in Duitsland terecht.

Christiaan Graaff, kantoorbediende uit Amersfoort, kwam op 27-jarige leeftijd om in KZ Dachau. Zoals hierboven wordt vermeld ("herdenkingssteen Verzetsstrijder") was hij geen lid van het verzet en hij pleegde ook geen verzetsdaden. Door een aaneenschakeling van pech en stommiteiten vond hij de dood in Dachau, waar hij, nog geen maand voor de bevrijding van dat kamp, stierf aan tyfus.

Zijn lichaam is naar aller waarschijnlijkheid in een massagraf, dat nu bekend staat als KZ-Ehrenfriedhof Leitenberg, beland, net als de lichamen van ruim 4000 andere medegevangenen die van februari 1945 tot aan de bevrijding in Dachau het leven lieten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Traces of War
  • Foto's: Dick de Bruijne
  • https://www.droog-mag.nl/2020/ag/christiaan-graaff.html

52.149301, 5.380629