TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Graf Fientje Geerinckx Geel

Hier rust "Fientje Geernckx" (Maria Josephina Geerinckx), heldin of oorlog. Ze was actief in de Eerste Wereldoorlog bij de spionage voor geallieerden en tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het verzet en een belangrijke tussenpersoon voor een vluchtroute voor geschoten vliegeniers.

Ze is begraven op de Gemeentelijke Begraafplaats St. Dimpna in Geel.

Meer dan wie dan ook in Geel droeg ze de last en beproeving van twee opeenvolgende wereldoorlogen. Tijdens de oorlog 1914-18 woonde ze aan de kruising van de straten Molseweg en Meerhoutseweg, in de herberg "Het Punt". Samen met haar man was ze actief in een vertakt spionagesysteem voor de geallieerde troepen. Haar man werd gevangengenomen en ter dood veroordeeld. De wapenstilstand verhinderd zijn executie.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelde haar zoon Jozef als soldaat, en haar andere zoon Gerebernus stierf door marteling in het concentratiekamp Buchenwald ...
Ondanks deze tegenslagen in haar leven, zette ze actief haar verzetsdaden voort, samen met haar jongste zoon Remy. Ze groeide uit tot een belangrijke tussenliggende schakel in de vluchtroute van neergeschoten piloten. Ze vonden een veilig onderkomen in haar kelder, naast de zagerij aan de Passtraat.
Voor hun moed kregen de moeder en zoon een erediploma. Fientje droeg de hoogste graden van:
- Kruis met Gouden Band
- Ridderkruis in de Orde van Leopold II
- Ridderkruis in de Leopoldsorde
- Herdenkingsmedaille van de oorlog 1940-1945

Op haar overlijdensbericht stonden de volgende woorden:
"Ze toonde een stevige ziel en haar hart was gevuld met moed.
Ze deed alles voor het land waar ze geboren was ... "

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)