TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Wellington Mk.IC R1214, code SM-T

Nr. 304 (Pools) Squadron - Vickers Wellington Mk.IC R1214 / codenaam SM-T

De Vickers Wellington was een Britse tweemotorige, middellange-afstand bommenwerper. Hij werd ontworpen in het midden van de jaren dertig. De Wellington werd gebruikt als nachtbommenwerper in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog en was een van de belangrijkste bommenwerpers van Bomber Command. In 1943 werd hij als bommenwerper verdrongen door de grotere viermotorige "heavies", zoals de Avro Lancaster. De Wellington bleef gedurende de hele oorlog dienst doen voor andere taken, met name als onderzeebootbestrijdingsvliegtuig (belangrijk in de Slag om de Atlantische Oceaan).

De Vickers Wellington Mk 1C, R 1214 (code SM-T) van 305 Sqdn, verliet Syerston airbase, Nottingham om 21.40 uur op 3 mei 1041. Zijn bestemming was een bombardement boven Emden, Duitsland.

Het werd diezelfde dag neergeschoten door een Duitse hoogvlieger (opgeëist door Lt Reinhold Knacke 2/NJG1) boven Budel, Nederland.

Begraven te Eindhoven:
mjr. obs. Malak Wacław Józef Navigator
mjr. obs. strz. Ryszkiewicz Mieczysław Józef Staartschutter
Een onbekende vliegenier, verbonden met Wellington R 1214.

Het opmerkelijke verhaal over deze vlucht heeft ook te maken met de overlevenden. Dit was namelijk het eerste Poolse bemande bommenwerperpeloton dat gevangen werd genomen. De belangstelling was groot: hoe zouden de Duitsers de Poolse krijgsgevangenen van de luchtmacht behandelen? Zouden hun families in bezet Polen represailles krijgen?

Krijgsgevangenen:
por. obs. Jastrzębski Aleksander P 0082
por. pil. Nogal Józef P 0065
plut. pil. Kasprzyk 782331
kpr. r/op. Żuk Tadeusz 782265

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)