TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Grevenbroekmuseum Hamont-Achel

Het museum is gevestigd in het Simonshuis (tevens VVV kantoor), dit was tijdens de operatie Market Garden het hoofdkwartier van Generaal Dempsey, de aanvoerder van het tweede Britse leger.

De vitrinekasten over de Tweede Wereldoorlog herbergen unieke documenten fotoís en uitrusting gebruikt tijdens de stormoverschrijding van het kanaal te Sint-Huibrechts-Lille door het Lincolnshire regiment en de Ulster Rifles in het kader van de operatie Market Garden. Deze aanval werd gevolgd door de verdrijving van de Waffen-SS-troepen door de Oost-Yorkshires. Achtereenvolgens leidde dit tot de bevrijding van Hamont door de Suffolk Regiment en de bevrijding van Achel door de King's Own Scottish Borderers.

Tijdens de oorlog crashten drie bommenwerpers in Hamont en Achel (Stirling EF366, Lancaster ED488, Wellington N2849). Resten hiervan worden in het museum bewaard, onder meer de authentieke radio ontvanger uit de bommenwerper Stirling EF366.

Regelmatig brengen familieleden van deze bemanningen een bezoek aan het museum en brengen persoonlijke souvenirs mee.

Ook de Eerste Wereldoorlog wordt uitvoerig behandeld, onder meer met resten van de dodendraad: dit was de elektrisch geladen versperring die BelgiŽ van het neutrale Nederland scheidde.

Er zijn ook een aantal wapens en piekhelmen, gevonden na de grote munitie- en lazarettrein ontploffing in 1918 nabij het station te Hamont.
De gehele streekgeschiedenis komt er aan bod, vanaf de oerknal, via de steentijd en de Romeinen naar de middeleeuwen, de Napoleontische tijd, beide wereldoorlogen.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken