TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatieborden Simonspark

Informatiebord in het Simonspark te Achel (Hamont-Achel)

Op 6 juni 1944 voerden de Britse en Amerikaanse troepen een geslaagde landing uit op de Normandische stranden. Na enkele moeilijke weken slaagden ze erin om de Duitse tegenstand te breken. Onmiddellijk steeg het tempo van de opmars. In nauwelijks drie maanden stonden ze voor de poorten van Brussel. Door de steeds langer wordende bevoorradingslijnen stokte de aanval en kwam deze tot stilstand langs de lijn Albertkanaal / Maas-Scheldekanaal.
De Engelse veldmaarschalk Montgomery wist de Amerikaanse generaal Eisenhower te overtuigen om een gecombineerde operatie van luchtlanding- en grondtroepen te beginnen, in een poging om een doorbraak te forceren naar het Duitse Ruhrgebied en om zo verder naar Berlijn op te rukken. Dit was de operatie Market Garden.
Het 30e Korps o.l.v. generaal majoor Horrocks zou de spits afbijten. Zij vertrokken vanuit het gebied Lommel-Neerpelt in de ochtend van 17 september 1944 richting Valkenswaard.
Rechts van dit korps stond het 8e Korps o.l.v. generaal O’Connor. Zij moesten oprukken richting Weert en Soerendonck en zo noordelijk naar Helmond. In deze optiek deden zij in de nacht van 18 op 19 september vanuit Kaulille een stormaanval over het Maas-Schelde kanaal, ter hoogte van Sint-Huibrechts-Lille.
Nadat de troepen van de 9e Brigade een bruggenhoofd geslagen hadden, namen de East Yorkshires de aanval over. Hun taak was om het bosrijke gebied ten noorden van het kanaal te zuiveren. Op 20 september omstreeks 03:00 uur hadden zij deze opdracht voltooid. Een uur later nam het Suffolk Regiment de aanval over en rukte in de duisternis en de ochtendnevel op in oostelijke richting. Het Suffolk Regiment bevrijdde Hamont vanuit De Hork. Het "King’s Own Scottish Borderers Regiment" trok ondertussen in noordelijke richting en bevrijdde Achel.
Na de bevrijding van Achel op 20 september 1944 koos Generaal Dempsey het Simonshuis als hoofdkwartier voor het Tweede Britse Leger.

Informatiebord in het Simonspark te Achel (Hamont-Achel)

Op verscheidene plaatsen, zoals aan de Ezel te Hamont-Achel, zijn reconstructies van de draadversperring "Den Draad" geplaatst. Deze geven een duidelijk beeld van de harde realiteit, waarbij de smokkelverhalen van o.m. soldatenbrieven naar het front tot de verbeelding spreken.
Merkwaardig is dat de draadversperring in Hamont-Achel eerst in 195 werd aangelegd langsheen het kanaal en de spoorwegovergang aan de Quatre-Bras, zodat het grootste gedeelte van Hamont-Achel niet in de Duitse bezettingszone lag en een soort niemandsland werd. Deze toestand was uiteraard onhoudbaar en in 1916 verplaatste men de draadversperring dichtbij de werkelijke grens.
De Achelse Kluis werd bij die gelegenheid zelfs voor een deel in twee gesplitst en stukken van de kloostermuur werden daarbij afgebroken.
In Hamont-Achel werd op 6 mei 2000 een monument opgericht aan Den Draad, als blijvende hulde aan onze frontsoldaten van de IJzer een aan de slachtoffers van de draad.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Informatiebord
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge

Gerelateerde boeken