Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Hotel Krasnapolsky Amsterdam

Hotel Krasnapolsky verwierf in 1939 het laatste Warmoesstraatpand tussen het Krasnapolskycomplex en het Polmanshuis in, wat het jaar daaropvolgend werd herbouwd en toegevoegd aan Krasnapolsky. De nieuwe uitbreiding voegde 17 hotelkamers, een nieuwe entree dichter bij de Dam en een schuilkelder toe.

Deze schuilkelder zou later belangrijk worden met de Nazi bezetting in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hotel Krasnapolsky, dat net zijn 75-jarig jubileum had gevierd, bleef open tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het hotelmanagement was ondanks de aanwezigheid van de Duitsers in staat om schuilplaatsen te bieden en wist tevens veel van haar werknemers die werden bedreigd met dwangarbeid en deportaties naar Duitsland, buiten de Arbeidseinsatz te houden.

Hotel Krasnapolsky bood ook de mogelijkheid voor mensen om te luisteren naar Radio Oranje.
Tegen het einde van de oorlog leidde de Duitse blokkade van Noord-Holland tot wat bekend werd als de ĎHongerwinterí. Het ontstane voedseltekort dwong Hotel Krasnapolsky om haar gasten te vragen hun eigen eten mee te nemen. De meegebrachte maaltijden werden in de keuken, waar nog slechts een kleine kachel brandde, door het personeel bereid.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Ewoud van Eig
  • NH Grand Hotel Krasnapolsky

Gerelateerde boeken