TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Nationaal Monument op de Dam Amsterdam

4 mei 1956 word het Monument onthuld door Koningin Julliana. De bouw heeft een klein half jaar geduurd en rond de 400.000 gulden gekost. Het Monument is geplaatst op de Dam vlak tegenover de Bijenkorf en het Hotel Krasnapolski. Het bouwwerk is 22 meter hoog, gemaakt van beton en van travertijn en geplaatst op een vierkant voetstuk.

Om het Monument staat aan de achterzijde een lage halfronde gedenkmuur.
Op de gedenkmuur staat een tekst geschreven door de dichter A.Roland Holst:

Nimmer, van erts tot arend, was enig schepsel vrij onder de zon, noch de zon zelve, noch de gesternten. Maar geest brak wet en stelde op de geslagen bres de mens. Uit die eersteling daalden de ontelbaren. Duchtend zijn hoge blik deinsden hun zwermen binnen de wet terug en werden volken en stonden elkander naar het leven, onder nachtgewolkten verward treurspel, dat wereld heet. Sindsdien werd geen mens vrij dan ontboden van boven zijn dak, geen volk dan beheerst van boven zijn torens. Blijve ons dat bij, verlost als we werden uit het schrikbewind van een onderwereld. Niet onbeheerst, doch enkel beheerst van boven de wereld blijft vrijheid ons deel.

Tevens staat er op het Monument een Latijnse tekst geschreven door dr. J.P. Meerwaldt, de vertaling luid:
Hier, waar het hart des vaderlands is, moge het herinneringsteken, dat de burgers in het binnenste hunner harten dragen, schouwen tot de sterren gods.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ivo vd Akker
  • Foto's: Mark Lafer
Lof voor historische rede koning: 'Adembenemend goede toespraak'

5mei

Lof voor historische rede koning: 'Adembenemend goede toespraak'

De historische toespraak van koning Willem-Alexander bij de Nationale Dodenherdenking is vol lof ontvangen.

Lees meer

Nationale Dodenherdenking op de Dam gaat wel door, maar zonder publiek

24mrt

Nationale Dodenherdenking op de Dam gaat wel door, maar zonder publiek

De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam gaat dit jaar door, maar dan zonder publiek, maakt het Nationaal Comitť 4 en 5 mei maandagavond bekend. Ook de veertien bevrijdingsfestivals zijn officieel afgelast.

Lees meer