TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Stolpersteine Willy-Brandt-Platz 8

Stolpersteine ​​/ Struikelstenen herdenken:

* Marie Lydia Gutmann geboren Kleinert, geboren 1893, toegelaten tot staatsinstelling Hartheim Castle nabij Linz, vermoord op 23 april 1941.
* Emanuel Gutmann, geboren 1885, gedeporteerd 1941 Riga, vermoord.

Informatie over de relatie tussen Marie Lydia Gurmann en Emanuel Gutmann is niet gevonden.

Uit gegevens blijkt dat Emanuel Gutmann op 29 november 1941 van Nuernberg naar Riga werd gedeporteerd. Die trein arriveerde op 2 december in Riga, maar de locatie en datum van het overlijden van Emanuel zijn onbekend.

Hartheim Castle nabij Linz, Oostenrijk, was een tehuis voor lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen. Tussen 1939 en 1940 werd het omgebouwd tot het Hartheim Euthanasiecentrum (NS-Tötungsanstalt Hartheim) - een moordcentrum van het nazi-euthanasieprogramma, ook wel Actie T4 genoemd. Hartheim omvatte een gaskamer en minstens 2 crematoria. Op basis van een archiefdoos die daar werd gevonden, wordt het aantal moorden dat daar in augustus 1941 gepleegd heeft, geschat op meer dan 18.000 slachtoffers.

"Stolpersteine" is een kunstproject voor Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het nationaal-socialisme (nazisme). Stolpersteine ​​(struikelstenen) zijn kleine koperen plaquettes van 10x10 cm die in de stoep zijn geplaatst voor het laatste vrijwillige verblijf van (veelal Joodse) slachtoffers die door de nazi's zijn vermoord. Elke plaquette is gegraveerd met de naam, de geboortedatum en plaats (meestal een concentratiekamp) en de overlijdensdatum van het slachtoffer. Hiermee geeft Gunter Demnig aan elk slachtoffer een individueel monument. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam is vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)