TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Parallelweg 8

Op 28-04-2018 is hier in Sliedrecht een Stolperstein gelegd voor:
Pieter van Hemert, geboren 1921, omgekomen 9 februari 1945 te Borna.

Deze Stolperstein ligt hier voor een Merwedegijzelaar.

Merwedegijzelaars waren jongemannen die werden opgepakt tijdens een razzia op 16 mei 1944 als vergelding voor twee omkomen leden van de landwacht in een vuurgevecht met het verzet in de nacht van 9 -10 mei 1944.

Pieter is op 6 november 1949 herbegraven in zijn geboorteplaats Sint Maartensdijk.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het nationaalnocialisme (nazisme).
Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor meestal de laatste vrijwillige residentie van slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. In elke plaquette is de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats- (meestal een concentratiekamp) en datum van overlijden gestanst. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Borne was de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine zijn gelegd. Dit gebeurde op 29-11-2007

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan de Jager
  • Foto's: Fedor de Vries
  • https://www.struikelstenensliedrecht.nl/hemert-pieter-van/
  • https://merwedegijzelaars.nl/