TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Merwedegijzelaars Sliedrecht

Dit monument uit 2020 herdenkt de slachtoffers van de grote Razzia van 16 mei 1944. Ongeveer gelijk werden er in Hardinxveld en Werkendam ook identieke monumenten geplaatst.

Als represaillemaatregel voor het in de nacht van 9 op 10 mei 1944 bij de Helsluis door het verzet doodschieten van 2 Landwachters, werd er op 16 mei 1944 een grote razzia gehouden in Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Werkendam. Hiervoor werden meer 2.000 leden van de Grüne Polizei, SS, en Wehrmacht ingezet. Ze doorzochten huizen, gebouwen, treinen en bussen en kamden de polders uit op zoek naar jonge mannen in de leeftijd van 18 t/m 25 jaar. Hierbij werden in totaal 589 mannen tussen de 18 en 25 jaar opgepakt. Eerder werden in Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht al 21 burgers opgepakt die via Rotterdam in Kamp Vught, en later in Amersfoort belanden. Zij werden in september 1944 vrijgelaten.

Bijna alle tijdens de razzia opgepakte mannen werden naar Kamp Amersfoort gestuurd. Gedurende 7 weken werden 318 van hen vooral vanwege hun werk vrijgelaten. In de nacht van 6 op 7 juli gingen de overgebleven 271 als onderdeel van een grotere groep op transport naar werkkampen in Duitsland. Daar zijn 26 (waarvan 11 uit Sliedrecht) en kort na hun thuiskomst nog 2, van hen omgekomen.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries en Jan de Jager
  • Foto's: Jan de Jager
  • https://merwedegijzelaars.nl/
  • https://www.struikelstenensliedrecht.nl/