TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Cpl Frank Cherry

Corporal Frank Arthur Cherry

Frank werd op 28 april 1921 geboren in Prince Albert Sask als de zoon van Herbert Frank en Winnifred Annie Cherry-Potter, uit Victoria, BC. Zijn ouders waren in juli 1918 in Southend-on-Sea in Engeland getrouwd.

Zijn drie broers Robert Frank, Gerald Ernest, Grant Herbert Cherry waren ook al in het overzeese Canadese leger en de 4e broer Kenneth Donald Cherry was thuis ook in het Canadese leger voor zijn opleiding. Zijn zusters waren: Thelma Peggy en Phyllis Jane Cherry.
Hij was van beroep molenaarsknecht en van geloof the United Church.

Hij ging in juli 1940 in dienst in Penticton BC en overzees naar het VK op 2 september 1941 en werd in oktober geplaatst bij the 1 Bn Canadian Scottish Regiment uit Victoria BC. En vervolgens was hij op 6 juni 1944 betrokken bij de landing van zijn regiment in Normandië. Hij raakte gewond op 6 oktober 1944 en werd op 10 oktober benoemd tot korporaal.

Frank Cherry kreeg op 9-7-1944 the Military Medal toegekend vanwege heldhaftig en doortastend leiderschap bij Cussy in Frankrijk omdat zijn commandant toen gewond raakte, deze in veiligheid bracht en hij zijn sectie daarna koelbloedig en vastberaden leidde en daardoor de vijand heeft verslagen.

Frank sneuvelde op 10 april 1945 in Schalkhaar bij deze villa bij de slag om Deventer op de leeftijd van 23 jr. Hij werd tijdelijk begraven in Oxe en herbegraven op 17 december 1945 in Holten, op de Canadese begraafplaats in plot 1-B-6. Op zijn grafsteen staat: Five brothers in arms, Four survive, Life’s work well done, Now comes rest.

Cherry Islets bij Pitt Island ten zuidoosten van Prince Rupert, BC is ook ter ere van hem vernoemd.

Medailles: The Military Medal (uitgereikt op 4-11-1944); The 1939-45 Star; The France Germany Medal; The Defence Medal; The CVSM & Clasp; The War Medal.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Edwin van der Wolf
  • Foto's: Edwin van der Wolf